Overslaan en naar de inhoud gaan

Moord, doodslag en spookrijders: zij ontvielen ons in 2017

Geplaatst opwoensdag 27 december 2017 - 10:00

In 2017 moesten we afscheid nemen van bekende en onbekende Limburgers. Slachtoffers van vreselijke ongelukken, slachtoffers van geweld en mensen die overleden na een ziektebed. Een overzicht van de doden van 2017.

De bekende Limburgers
Meerdere bekende provinciegenoten verlieten dit jaar het land der levenden.

Chriet Titulaer
Het meest markante figuur is absoluut Chriet Titulaer uit Blerick. De sterrenkundige en tv-presentator stierf eind april op 73-jarige leeftijd. De dood van de wetenschapper met zijn opvallende stem greep veel mensen aan en zorgde ervoor dat de beelden van zijn wondere wereld weer overal te zien waren.

Video: YouTube

Lees ook: Chriet Titulaer: een held van generaties

Nol Hendriks
Textielbaas en Roda-icoon Nol Hendriks overleed eind oktober. Na een zware hersenbloeding kwam hij in het ziekenhuis terecht. Een week later overleed hij op 80-jarige leeftijd. De kapitaalkrachtige Hendriks stopte meerdere malen veel geld in zijn geliefde Roda JC. Niet voor niks was er een afscheidsdienst in het Roda-stadion en hielden fans een minuut stilte om hem te gedenken.

Foto: L1

Lees ook: Roda-icoon Arnold 'Nol' Hendriks overleden

Philip Houben
Oud-burgemeester van Maastricht Philip Houben overleed in april aan kanker. De 76-jarige Houben was belangrijk voor de stad Maastricht. Hij werd geprezen en door sommigen 'de beste burgemeester van Maastricht' genoemd. Bij zijn uitvaart was het een komen en gaan van bekende politici en verschillende leden van de Koninklijke familie.

Lees ook: Oud-burgemeester Houben van Maastricht overleden

Spookrijdrama's
Meerdere mensen kwamen afgelopen jaar om het leven door toedoen van spookrijders.

Een gezin uit Sittard werd uit het leven gerukt nadat een Poolse vrachtwagenchauffeur op hen inreed. De familie Gooijen - vader, moeder en dochter - kwam in het Duitse Rüsselsheim om het leven toen ze in september frontaal op een spookrijder botsten. De 34-jarige Poolse chauffeur had 15 tot 20 glazen bier op.

Lees ook: Spookrijder dodelijk ongeluk had flink gedronken

Een eveneens Poolse chauffeur reed in november kilometers tegen het verkeer in op de A73 bij Roermond. Bij de Roertunnel ging het gruwelijk mis. De spookrijder klapte vol op de auto van Dominique Lousberg.

Foto: Etienne Zegers/Instagram

Het 22-jarige model uit Tilburg overleefde de klap niet. Op haar school werd verbijsterd gereageerd. "Inderdaad, ze was oogverblindend mooi. Maar ze was nog zoveel meer dan dat. Je wordt gemist."

Lees ook: Herdenking slachtoffer spookrijdrama: 'Je wordt gemist'

Moord en doodslag
Doden door geweld waren er volop het afgelopen jaar. Meerdere keren was er sprake van een geweldsexplosie in onze provincie. Onschuldige en minder onschuldige mensen kwamen om het leven.

Van een roofmoord op de hoogbejaarde oma Rini in Maastricht tot de mysterieuze dood van Wilbert Ingenpass in Blitterswijck. Van de verdachte dood van baby Fabian in Brunssum tot de loungebar-moord in Sittard. En van de gewelddadige dood van Willem Evers in Valkenburg na ruzie met hangjongeren tot de moord in Geleen op een shishabar-baas.

Archieffoto: Flickr/Shirley de Jong/CC BY-NC 2.0

Geweldsexplosie Blerick
Het meest opvallende is misschien wel de enorme geweldsexplosie in Blerick. In korte tijd werd het stadsdeel van Venlo meerdere keren opgeschrikt door fors geweld. Het meest in het oog springend was de moord op Ömer Köksal. Op klaarlichte dag in november werd hij op straat doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege een drugsruzie.

Wat volgde was een explosie van geweld en onrust in Blerick. Een grote groep mensen belaagde de politie en journalisten werden aangevallen. Meerdere mensen werden vanwege dat geweld opgepakt. Ook een van de daders van de schietpartij werd aangehouden. Een ander, die na de schietpartij wist te ontkomen via een kinderdagverblijf, wordt nog altijd internationaal gezocht.

Bekijk hier ons dossier over de moord op Ömer Köksal

De verdachte van de fatale steekpartijen in Maastricht.
Foto: L1 via Whatsapp

Steekpartijen Maastricht
Maastricht werd zo aan het einde van het jaar opgeschrikt door fors geweld. Een man uit Syrië steekt twee landgenoten dood. Het drama speelt zich af in de wijk Malpertuis en in eerste instantie wordt even gevreesd voor een terroristische aanslag. Dat was het niet, maar wat wel het motief is, wordt nog altijd onderzocht.

Bekijk hier ons dossier over de steekpartijen in Maastricht

En verder...
- In Venlo komt Gitte Leurs om het leven bij een noodlottig ongeluk tijdens de obstaclerun VenloStormt. Tijdens het afleggen van het parcours knalt er iemand op haar bij een grote glijbaan in de Maas. Ze blijft een tijdje onder water, wordt gered door duikers, maar overlijdt later in het ziekenhuis. Na onderzoek blijkt dat de veiligheid van VenloStormt in de toekomst beter moet, maar er wordt niemand vervolgd voor de dood van Gitte. Lees hier verder.

- Een lerares van het Stella Maris College in Meerssen komt om nadat ze wordt aangereden op het schoolplein. Een bestelbus raakt de vrouw bij het achteruit rijden. De vrouw kwam ongelukkig ten val en raakte zwaargewond aan haar hoofd. Veel docenten en leerlingen zagen het ongeluk voor hun ogen gebeuren. Lees hier verder.

- In november komt de 64-jarige Wim van Griensven uit Roermond in Zambia om het leven na een aanval van een olifant. Het ongeluk gebeurde tijdens een vakantie in de Maramba Livingstone Lodge. Ook een Belgische vrouw werd door de olifant gedood. Lees hier verder.

- De 15-jarige Heerlense scholier Tharukshan Selvam pleegt in januari zelfmoord. Volgens zijn familie was hij online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Op de laatste dag van de kerstvakantie besluit de jongen uit het leven te stappen. Tharukshan was al bekend bij de hulpinstanties en die concluderen dat er fouten zijn gemaakt. Lees hier verder.

- De dood van het Sittardse fotomodel Ivana Smit in de laatste maand van het jaar is omgeven met vraagtekens. Op 7 december kwam ze om het leven, nadat ze van een balkon viel in de Maleisische stad Kuala Lumpur. Is er sprake van een ongeluk of heeft een Amerikaans stel met haar dood te maken? Het onderzoek is nog in volle gang. Lees hier verder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen