Overslaan en naar de inhoud gaan

Monumentaal klooster Pannesheide Kerkrade gered

Geplaatst opzondag 28 november 2021 - 15:40

De monumentale, historische kloostervleugel van het klooster Pannesheide in Kerkrade blijft bewaard.

Na een grote opknapbeurt komen er woningen in het gebouw dat ooit deel uitmaakte van het jongensinternaat in de wijk Bleijerheide.

Kluswoningen
Begin dit jaar wilde de gemeente de kloostervleugel nog slopen, omdat er geen interesse zou zijn voor het gebouw. In het oorspronkelijke plan zou het gebouw plaats maken voor een park. Na een landelijke oproep heeft zich nu een partij gemeld die er kluswoningen in wil bouwen. Dat zijn appartementen die ruw worden opgeleverd, waarna huurders of kopers hun woning zelf af kunnen maken. Het is de bedoeling dat vooral mensen die moeilijk aan een woning kunnen komen, er een plek vinden.

Lees ook: Sloophamer wacht voormalig klooster Bleijerheide

Goebbels en misbruik
Het klooster en internaat werden in 1877 door Duitse monniken gesticht. In die periode weken veel Duitse kloosterorden uit naar Nederland omdat de Duitse regering de macht van de kerk inperkte. De beroemdste leerling van de school was nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, die er in 1917 op school zat. Net als bij andere katholieke internaten kwam ook op Pannesheide grootschalig seksueel misbruik voor. Schrijver Jeroen Brouwers, die ook op deze school zat, schreef hier het boek Het Hout over.

Het plan voor de restauratie wordt in januari voorgelegd aan de Kerkraadse gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen