Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument voor doodgeboren kinderen in Venlo

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 19:03

Honderden doodgeboren Limburgse kinderen zijn afgelopen jaar opgenomen in de basisadministratie. Voor hen is een monument opgericht in Venlo.

Ouders konden hun doodgeboren kind wel al registreren bij de burgerlijke stand, maar tot groot verdriet van veel ouders niet in de basisregistratie. Precies een jaar geleden maakte een wetswijziging dit wel mogelijk.

Monument
Veel doodgeboren kinderen zijn niet gedoopt en kregen om die reden een 'naamloos graf'. In Venlo is een monument geplaatst ter ere van hen. Nabestaanden kunnen een herdenkingsplaatje kopen dat later aan het kunstwerk wordt gehangen.

Initiatief
Annemie Holla nam het initiatief voor het monument. Zij verloor 65 jaar geleden haar broer Frans. Hij overleed een dag na de geboorte. Zijn moeder heeft hem nooit mogen zien en zijn vader bracht hem in een kistje naar de begraafplaats. Jaren later vond zus Annemie de plek waar haar broertje moest liggen.

Video: L1

Geregistreerd
Uit onderzoek van L1 blijkt dat in Maastricht 101 doodgeboren kinderen zijn geregistreerd. In Venlo ging het ook om ongeveer 100 kinderen. In Roermond ligt dat aantal met 70 iets lager en in Heerlen zijn 57 kinderen geregistreerd.

Het kabinet verwacht dat er jaarlijks zo'n 550 doodgeboren kinderen geregistreerd worden in de basisregistratie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen