Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument neergestorte straaljager krijgt eindelijk een plek

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 6:00

Veertig jaar na de crash van een NF-5 straaljager op een Venlose woonwijk, komt er eindelijk een plekje voor het kunstwerk dat de Koninklijke Luchtmacht aan de familie Verberkt schonk.

Het straaljagerongeluk in Venlo op 1 oktober 1980 staat veertig jaar na het ongeval nog bij veel Venlonaren in het geheugen gegrift: de enorme dreun aan de rand van een Venlose woonwijk heeft een enorme impact gehad.

De jachtbommenwerper van het type Northrop NF-5A was rond half tien 's morgens vertrokken van vliegbasis Gilze-Rijen voor een oefenvlucht. Piloot Matthijs Sleegers zou via Den Bosch en Nijmegen vliegen, maar week af naar Venlo om daar zijn ouders te groeten.

Manoeuvres
Eenmaal boven zijn ouderlijk huis in Venlo-Oost maakte de 25-jarige Venlonaar een aantal ingewikkelde manoeuvres. Daarbij raakte het toestel een van de huizen aan de Stalbergweg, waardoor het in stukken brak en op een huis stortte. Hij overleefde de crash niet. De bewoner van het huis, dat door het ongeluk totaal uitbrandde, kon ternauwernood samen met zijn huishoudster ontsnappen aan de vuurzee.

Trauma
Venlonaar Rob Verberkt lag ziek in bed toen hij de straaljager hoorde overkomen. Hij liep naar de keuken om het vliegtuig te zien, maar enkele seconden later stortte het vlakbij zijn ouderlijke woning neer. Verberkt heeft jaren niet kunnen praten over het ongeluk. Een trauma. "Als ik een straaljager hoorde moest ik altijd kijken waar hij was, om zeker te weten dat het nu wel goed ging."

Kunstwerk van onderdelen
De ouders van Verberkt hadden een café dat direct werd gebruikt door alle hulpdiensten. Als dank kreeg de familie een herinnering van de luchtmacht; een kunstwerk, gemaakt van onderdelen van de straaljager. Voor Verberkt lag dit jaren in de schuur. Hij kon er niet naar kijken. Nu, veertig jaar later, denkt hij dat de trauma's verwerkt zijn en krijgt het straaljagermonument eindelijk een plekje bij hem thuis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen