Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument neergestorte straaljager krijgt eindelijk een plek

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 6:00

Veertig jaar na de crash van een NF-5 straaljager op een Venlose woonwijk, komt er eindelijk een plekje voor het kunstwerk dat de Koninklijke Luchtmacht aan de familie Verberkt schonk.

Het straaljagerongeluk in Venlo op 1 oktober 1980 staat veertig jaar na het ongeval nog bij veel Venlonaren in het geheugen gegrift: de enorme dreun aan de rand van een Venlose woonwijk heeft een enorme impact gehad.

De jachtbommenwerper van het type Northrop NF-5A was rond half tien 's morgens vertrokken van vliegbasis Gilze-Rijen voor een oefenvlucht. Piloot Matthijs Sleegers zou via Den Bosch en Nijmegen vliegen, maar week af naar Venlo om daar zijn ouders te groeten.

Manoeuvres
Eenmaal boven zijn ouderlijk huis in Venlo-Oost maakte de 25-jarige Venlonaar een aantal ingewikkelde manoeuvres. Daarbij raakte het toestel een van de huizen aan de Stalbergweg, waardoor het in stukken brak en op een huis stortte. Hij overleefde de crash niet. De bewoner van het huis, dat door het ongeluk totaal uitbrandde, kon ternauwernood samen met zijn huishoudster ontsnappen aan de vuurzee.

Trauma
Venlonaar Rob Verberkt lag ziek in bed toen hij de straaljager hoorde overkomen. Hij liep naar de keuken om het vliegtuig te zien, maar enkele seconden later stortte het vlakbij zijn ouderlijke woning neer. Verberkt heeft jaren niet kunnen praten over het ongeluk. Een trauma. "Als ik een straaljager hoorde moest ik altijd kijken waar hij was, om zeker te weten dat het nu wel goed ging."

Kunstwerk van onderdelen
De ouders van Verberkt hadden een café dat direct werd gebruikt door alle hulpdiensten. Als dank kreeg de familie een herinnering van de luchtmacht; een kunstwerk, gemaakt van onderdelen van de straaljager. Voor Verberkt lag dit jaren in de schuur. Hij kon er niet naar kijken. Nu, veertig jaar later, denkt hij dat de trauma's verwerkt zijn en krijgt het straaljagermonument eindelijk een plekje bij hem thuis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen