Het eerste vuurgevecht tussen Nederlandse en Duitse militairen in 1940 is zondag herdacht in Roermond.
Het vuurgevecht dat 75 jaar geleden plaatsvond in Roermond, wordt beschouwd als de eerste officiële gevechtshandeling van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.
Monument
Bij de herdenking onthulden kolonel Jan Willem Maas en anderen een monument op de plek aan de Kapellerlaan in Roermond waar in de nacht van 9 op 10 mei 1940 de eerste schermutselingen plaatsvonden.
Vermomming
Duitse militairen vermomd als Nederlandse soldaten probeerden de Maasbrug in Roermond in handen te krijgen. Nog voor ze de brug bereikten, werden ze ontdekt en tegengehouden. Dat leidde tot een vuurgevecht.
Blokkade
Om verder oprukken door de Duitsers te verhinderen, bliezen Nederlandse militairen de bomen naast de Kapellerlaan op, waardoor die de weg blokkeerden. De Duitsers trokken zich daarop terug. Tijdelijk, zoals bekend.
Maasbrug
De opzet van de Duitsers om de Maasbrug ongeschonden in handen te krijgen, mislukte. Na het incident bliezen soldaten van het 17e grensbataljon de Maasbrug om 3.50 uur op. Tien minuten later begon de grote Duitse aanval.
Onthulling
Bij de onthulling van het monument was ook de 97-jarige veteraan Johan Jessen aanwezig. Hij was een van de soldaten die bij de Maasbrug wacht hielden en de brug opbliezen.
Wethouder Pleyte spreekt tijdens opening van monument. #WO2 #roermond pic.twitter.com/aVAIKavInr
— Edwin Vossen (@edwinvossen) 10 mei 2015