Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument eerste vuurgevecht WOII onthuld in Roermond

Geplaatst opzondag 10 mei 2015 - 17:27

Het eerste vuurgevecht tussen Nederlandse en Duitse militairen in 1940 is zondag herdacht in Roermond.

Het vuurgevecht dat 75 jaar geleden plaatsvond in Roermond, wordt beschouwd als de eerste officiële gevechtshandeling van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.

Monument
Bij de herdenking onthulden kolonel Jan Willem Maas en anderen een monument op de plek aan de Kapellerlaan in Roermond waar in de nacht van 9 op 10 mei 1940 de eerste schermutselingen plaatsvonden.

Vermomming
Duitse militairen vermomd als Nederlandse soldaten probeerden de Maasbrug in Roermond in handen te krijgen. Nog voor ze de brug bereikten, werden ze ontdekt en tegengehouden. Dat leidde tot een vuurgevecht.

Blokkade
Om verder oprukken door de Duitsers te verhinderen, bliezen Nederlandse militairen de bomen naast de Kapellerlaan op, waardoor die de weg blokkeerden. De Duitsers trokken zich daarop terug. Tijdelijk, zoals bekend.

Maasbrug
De opzet van de Duitsers om de Maasbrug ongeschonden in handen te krijgen, mislukte. Na het incident bliezen soldaten van het 17e grensbataljon de Maasbrug om 3.50 uur op. Tien minuten later begon de grote Duitse aanval.

Onthulling
Bij de onthulling van het monument was ook de 97-jarige veteraan Johan Jessen aanwezig. Hij was een van de soldaten die bij de Maasbrug wacht hielden en de brug opbliezen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Monument voor omgekomen kinderen in Roermond
Monument voor geëxecuteerde verzetshelden uit Brunssum
Eerste Indië-herdenking in Heerlen druk bezocht
Voettocht voor drieduizend gedeporteerde Roermondenaren
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen