Overslaan en naar de inhoud gaan

Monniken wisten dat lichamen Stirling al weg waren

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 6:00

De monniken van abdij Lilbosch in Pey wisten dat er geen stoffelijke resten van vier bemanningsleden gevonden zouden worden bij de berging van de neergestorte Stirling-bommenwerper.

Volgens mondelinge overlevering hadden de Duitsers in de oorlog namelijk alle lichamen al geborgen.

Munitie
Dat zegt abt Dom Malachias van de trappisten in het klooster bij Echt in de documentaire Voor altijd vermist die woensdagavond om 21:00 uur door L1 wordt uitgezonden. Vrijwel alle deskundigen gingen ervan uit dat in de Britse bommenwerper die in 1942 werd neergeschoten nog stoffelijke resten aangetroffen zouden worden.

Video: L1

Duizendponders
Ook werd gedacht dat er nog onontplofte bommen in of bij het wrak zouden liggen. Het zou dan gaan minstens drie zogenoemde duizendponders. Maar na de berging, die enkele weken duurde, bleek dat er vele duizenden brokstukken van het toestel waren aangetroffen, maar geen munitie en geen stoffelijke resten.

Lees ook: Geen stoffelijke resten bij Stirling-bommenwerper

Grafrust
"We zijn blij met die uitkomst”, zegt de abt. “Niet alleen omdat we achteraf gezien gelijk hebben gehad, maar ook omdat we nu in ieder geval kunnen zeggen dat de grafrust van de vier vermiste bemanningsleden niet is verstoord. Hoe wrang dat ook is voor de familie van deze mensen.”

Short Stirling bommenwerper
Foto: Imperial War Museum
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen