Overslaan en naar de inhoud gaan

Monniken wisten dat lichamen Stirling al weg waren

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 6:00

De monniken van abdij Lilbosch in Pey wisten dat er geen stoffelijke resten van vier bemanningsleden gevonden zouden worden bij de berging van de neergestorte Stirling-bommenwerper.

Volgens mondelinge overlevering hadden de Duitsers in de oorlog namelijk alle lichamen al geborgen.

Munitie
Dat zegt abt Dom Malachias van de trappisten in het klooster bij Echt in de documentaire Voor altijd vermist die woensdagavond om 21:00 uur door L1 wordt uitgezonden. Vrijwel alle deskundigen gingen ervan uit dat in de Britse bommenwerper die in 1942 werd neergeschoten nog stoffelijke resten aangetroffen zouden worden.

Video: L1

Duizendponders
Ook werd gedacht dat er nog onontplofte bommen in of bij het wrak zouden liggen. Het zou dan gaan minstens drie zogenoemde duizendponders. Maar na de berging, die enkele weken duurde, bleek dat er vele duizenden brokstukken van het toestel waren aangetroffen, maar geen munitie en geen stoffelijke resten.

Lees ook: Geen stoffelijke resten bij Stirling-bommenwerper

Grafrust
"We zijn blij met die uitkomst”, zegt de abt. “Niet alleen omdat we achteraf gezien gelijk hebben gehad, maar ook omdat we nu in ieder geval kunnen zeggen dat de grafrust van de vier vermiste bemanningsleden niet is verstoord. Hoe wrang dat ook is voor de familie van deze mensen.”

Short Stirling bommenwerper
Foto: Imperial War Museum
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen