Overslaan en naar de inhoud gaan

Monique (44): Kijken naar je borsten kan levens redden

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 21:28

In de strijd tegen borstkanker zou het helpen als vrouwen én mannen beter naar hun borsten kijken om mogelijk veranderingen op tijd te ontdekken.

Daarom is het in borstkankerzorg gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis, met een locatie in Weert, een voorlichtingscampagne begonnen.

'Ken je borsten'
De campagne 'Ken je borsten' is erop gericht vrouwen én mannen bewust te maken van de symptomen die op borstkanker kunnen wijzen. Acht op de tien vrouwen kennen de twaalf meest voorkomende symptomen van deze vorm van kanker niet. Ook zijn ze vaak niet op de hoogte van het feit dat je de meeste symptomen kunt zien aan je borsten. Een op de vijf vrouwen checkt haar borsten überhaupt niet, blijkt uit onderzoek van de Breast Cancer Foundation.

Blauw plekje
Monique Verhaegh (44) uit Weert ontdekte twee jaar geleden borstkanker bij zichzelf toen ze een vreemd plekje op een van haar borsten zag. "Als ik mijn borsten bij elkaar deed, werd het een deukje. Ik ben gaan googlen en zag dat vrouwen met een deukje ook borstkanker konden hebben." Na een mammografie en echo werd duidelijk dat Monique borstkanker had. Ze onderging vijf maanden chemotherapie, een borstamputatie en vijf weken bestraling. Nu gaat het goed met haar. Door naar haar borsten te kijken in de spiegel heeft ze het plekje ontdekt en was ze er op tijd bij en is veel erger voorkomen. "Nu wil ik alleen andere vrouwen daar bewust van maken. Let op vrouwen, zo'n plekje waarvan je denkt, dat is niks. Dat kan borstkanker zijn."

Video L1

12 belangrijke veranderingen

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Hoe vroeger het gesignaleerd wordt, hoe beter het behandeld kan worden. Om vrouwen alerter te maken op opvallende veranderingen aan hun borsten heeft het Alexander Monro Ziekenhuis de meeste belangrijke symptomen op een rijtje gezet.

POSTER BORSTKANKER
Afbeelding: Breast Care Foundation

Ziekenhuisbestuurder Marjolein de Jong: "Kijk goed naar je borsten. Natuurlijk moet je je borsten ook voelen. Dat is een onderdeel om je borsten te leren kennen, maar al die andere dingen die je kunt zien, zijn enorm belangrijk. We horen maar al te vaak dat vrouwen daar mee doorlopen, omdat ze denken dit is niks. Laat er naar kijken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen