Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjesplicht lastig voor mensen met beperking

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 21:47

De mondkapjesplicht, die sinds deze week op openbare plekken van kracht is, zorgt voor veel verwarring en onbegrip bij mensen met een beperking. Niet iedereen valt onder de plicht, maar dat blijkt lastig om aan te tonen, zo blijkt uit een rondgang van L1.

Bij Koraal Parkstad, een zorginstelling voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, proberen ze de cliënten de coronamaatregelen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, desnoods met plaatjes.

Lastig
Sinds dinsdag komt daar dus de mondkapjesplicht bij, als cliënten bijvoorbeeld naar de winkel of bibliotheek gaan. "Directe klachten hebben we nog niet gehad, maar het is voor mensen die zelfstandig de wijk in gaan niet eenvoudig aan te geven dat ze het mondkapje niet hoeven te dragen," zegt directrice Lone Linssen. In de ruimtes van Koraal zelf is het al langer verplicht en ook de medewerkers dragen het.

Helder uitleggen
En ook dat was in het begin wel lastig, zo vertelt regio-coördinator Ingrid Bartels, die als taak heeft de maatregelen aan de cliënt uit te leggen. "Bijvoorbeeld de begeleider zonder en met mondkapje. Dat is voor velen heel anders, maar het blijft je begeleider. Dat moet je wel uitleggen en dat proberen we zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te doen", vertelt Bartels. Maatregelen, die voor iedereen helder zijn, blijken voor mensen met een verstandelijke beperking veel impact te hebben. Net zoals de eerste maanden van de coronacrisis voor veel cliënten een hel waren. Ze mochten niet naar buiten, kregen geen bezoek en activiteiten waren er nauwelijks. "Cliënten zaten daar echt mee, laten we hopen dat het zover nooit meer gaat komen", zegt de directie.

Stilte
Inmiddels zijn de maatregelen versoepeld en mag er weer meer dan tijdens de eerste lockdown. Toch is het nog erg stil op het terrein en ook dat zijn cliënten niet gewend. Loana woont in een woongroep en zij snapt goed waarom iets niet of wel mag. Voor veel van haar medecliënten is dat anders. "Dan hoor je ze zeggen, corona is onzin. En een mondkapje willen ze niet dragen, dat is best lastig", zegt Loana. "Maar ik houd me overal netjes aan en hoop dat het allemaal snel voorbij is."

Klachten
Ook bij andere organisaties merken ze dat de mondkapjesplicht in de prakrijk best een lastig verhaal is. "We hebben in een paar dagen tijd al ruim tien klachten van mensen met een beperking binnengekregen dat ze agressief worden benaderd, omdat ze door hun beperking geen mondkapje kunnen dragen. Daarnaast mogen ze niet de winkels binnen of worden ze geweigerd in het openbaar vervoer", aldus Chris Baltussen van Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg).

Stigmatiserend
Ook de stichting HandicapNL laat aan L1 weten dat mensen met een beperking die geen mondkapje kunnen dragen, in de knel komen. "Het is teleurstellend dat het in de wet die mondmaskers verplicht maakt, zo is geregeld dat mensen zelf moeten bewijzen dat ze geen masker kunnen dragen. De reden waarom dat niet kan, is voor veel mensen een privéaangelegenheid. Elke keer moeten ze uitleggen hoe het zit, dat is vervelend en stigmatiserend. Gelukkig heeft zorgorganisatie Vilans nu een tijdelijk pasje gemaakt dat mensen zelf kunnen uitprinten en gebruiken. Maar de regering doet er goed aan snel de European Disability Card in te voeren, net zoals in België al het geval is."

Begrip
HandicapNL roept verder winkelmedewerkers en handhavers op begrip te hebben voor mensen met een handicap en hun gezond verstand gebruiken. "Luister en kijk goed naar wie je voor je hebt. Mensen met een handicap weten uit eigen ervaring maar al te goed hoe belangrijk het is om het aantal besmettingen terug te dringen. Die maken echt geen misbruik van de situatie", aldus een woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen