Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjesplicht lastig voor mensen met beperking

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 21:47

De mondkapjesplicht, die sinds deze week op openbare plekken van kracht is, zorgt voor veel verwarring en onbegrip bij mensen met een beperking. Niet iedereen valt onder de plicht, maar dat blijkt lastig om aan te tonen, zo blijkt uit een rondgang van L1.

Bij Koraal Parkstad, een zorginstelling voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, proberen ze de cliënten de coronamaatregelen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, desnoods met plaatjes.

Lastig
Sinds dinsdag komt daar dus de mondkapjesplicht bij, als cliënten bijvoorbeeld naar de winkel of bibliotheek gaan. "Directe klachten hebben we nog niet gehad, maar het is voor mensen die zelfstandig de wijk in gaan niet eenvoudig aan te geven dat ze het mondkapje niet hoeven te dragen," zegt directrice Lone Linssen. In de ruimtes van Koraal zelf is het al langer verplicht en ook de medewerkers dragen het.

Helder uitleggen
En ook dat was in het begin wel lastig, zo vertelt regio-coördinator Ingrid Bartels, die als taak heeft de maatregelen aan de cliënt uit te leggen. "Bijvoorbeeld de begeleider zonder en met mondkapje. Dat is voor velen heel anders, maar het blijft je begeleider. Dat moet je wel uitleggen en dat proberen we zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te doen", vertelt Bartels. Maatregelen, die voor iedereen helder zijn, blijken voor mensen met een verstandelijke beperking veel impact te hebben. Net zoals de eerste maanden van de coronacrisis voor veel cliënten een hel waren. Ze mochten niet naar buiten, kregen geen bezoek en activiteiten waren er nauwelijks. "Cliënten zaten daar echt mee, laten we hopen dat het zover nooit meer gaat komen", zegt de directie.

Stilte
Inmiddels zijn de maatregelen versoepeld en mag er weer meer dan tijdens de eerste lockdown. Toch is het nog erg stil op het terrein en ook dat zijn cliënten niet gewend. Loana woont in een woongroep en zij snapt goed waarom iets niet of wel mag. Voor veel van haar medecliënten is dat anders. "Dan hoor je ze zeggen, corona is onzin. En een mondkapje willen ze niet dragen, dat is best lastig", zegt Loana. "Maar ik houd me overal netjes aan en hoop dat het allemaal snel voorbij is."

Klachten
Ook bij andere organisaties merken ze dat de mondkapjesplicht in de prakrijk best een lastig verhaal is. "We hebben in een paar dagen tijd al ruim tien klachten van mensen met een beperking binnengekregen dat ze agressief worden benaderd, omdat ze door hun beperking geen mondkapje kunnen dragen. Daarnaast mogen ze niet de winkels binnen of worden ze geweigerd in het openbaar vervoer", aldus Chris Baltussen van Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg).

Stigmatiserend
Ook de stichting HandicapNL laat aan L1 weten dat mensen met een beperking die geen mondkapje kunnen dragen, in de knel komen. "Het is teleurstellend dat het in de wet die mondmaskers verplicht maakt, zo is geregeld dat mensen zelf moeten bewijzen dat ze geen masker kunnen dragen. De reden waarom dat niet kan, is voor veel mensen een privéaangelegenheid. Elke keer moeten ze uitleggen hoe het zit, dat is vervelend en stigmatiserend. Gelukkig heeft zorgorganisatie Vilans nu een tijdelijk pasje gemaakt dat mensen zelf kunnen uitprinten en gebruiken. Maar de regering doet er goed aan snel de European Disability Card in te voeren, net zoals in België al het geval is."

Begrip
HandicapNL roept verder winkelmedewerkers en handhavers op begrip te hebben voor mensen met een handicap en hun gezond verstand gebruiken. "Luister en kijk goed naar wie je voor je hebt. Mensen met een handicap weten uit eigen ervaring maar al te goed hoe belangrijk het is om het aantal besmettingen terug te dringen. Die maken echt geen misbruik van de situatie", aldus een woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen