Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjesplicht in gebouwen Maastrichtse universiteit

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 16:41

De Maastrichtse universiteit voert donderdag al een mondkapjesplicht in voor de eigen binnenruimten.

Daarmee loopt Maastricht University net als die in Leiden vooruit op de wettelijke plicht waar het kabinet nog op broedt.

Advies
De vereniging van universiteiten VSNU houdt op dit moment alleen het nu nog geldende dringende mondkapjesadvies aan, maar sluit niet uit dat er nog meer universiteiten zijn die alvast een plicht invoeren.

Staan of lopen
Vanaf donderdag is in ieder geval op genoemde universiteiten een mondneusmasker verplicht voor iedereen die zich in hun gebouwen bevindt: studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers plus bezoekers. Wie staat of loopt heeft een maskertje op, wie eenmaal ergens zit, bijvoorbeeld in een collegebank, mag het af. Wie een bakje koffie haalt of even naar de wc gaat, moet het kapje weer opdoen.

Afstand
De universiteit van Maastricht benadrukt nog speciaal dat het kapje niet in de plaats komt voor de 1,5 meter afstand, die moet altijd worden gehouden.

Personenmaximum
Onderwijsinstellingen zijn vrijgesteld van de regel dat in een gebouw of ruimte maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. De Open Universiteit heeft juist hierom besloten om de tentamens begin november in vier grote zalencomplexen verspreid over Nederland te houden. "Dan komen er wel grotere groepen door elkaar, maar dan kunnen we de afstandsregels beter in acht houden dan door examens en tentamens op de veel kleinere onderwijslocaties af te nemen", zegt een woordvoerster.

Zuyd Hogeschool
Vanaf maandag 5 oktober is de regel dat iedereen een mondkapje draagt in de gebouwen van Zuyd. In de leslokalen hoeft dit niet, tenzij je een praktijkles hebt waarbij het dragen van een mondkapje is voorgeschreven. Medewerkers dragen geen mondkapje als ze op hun kamer zitten te werken op 1,5 meter afstand van collega’s en studenten. Ze dragen wel een mondkapje als dat verplicht voor het werk is voorgeschreven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen