Het gaat volgens de Rijksoverheid nog niet goed met het aantal coronabesmettingen in Nederland. Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, moet iedereen vanaf dinsdag 1 december een mondkapje dragen, onder meer in publieke ruimtes.
We moeten er echt aan geloven: het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes is vanaf dinsdag verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Wie geen mondkapje draagt, kan hiervoor op de bon worden geslingerd. De boete bedraagt 95 euro.
Waar moet ik precies een mondkapje dragen?
In alle gebouwen waar je in principe zo naar binnen kunt lopen. Denk hierbij aan stationsgebouwen en luchthavens. Maar ook winkels, musea, tankstations, theaters en concertzalen. Als cafés en restaurants straks weer open mogen en je hebt een vaste zitplaats, hoef je geen mondkapje op. Ga je naar het toilet of richting de uitgang, dan moet je je mondmasker weer opzetten. Dat geldt ook voor theaters en onderwijsinstellingen.
Het schoolpersoneel, leraren en scholieren moeten een mondkapje op wanneer ze zich door het schoolgebouw bewegen. Tijdens de lessen, wanneer iedereen zit, mag het masker af. Wanneer een docent voor de klas staat, hoeft hij geen mondkapje te dragen, wel als hij door het klaslokaal loopt. Tijdens bepaalde vormen van praktijkonderwijs of gymlessen hoef je geen mondkapje op, ook in bassischolen hoeft er geen gedragen te worden.
Hoe zit het met contactberoepen en het openbaar vervoer?
Voor contactberoepen, zoals kappers, nagelstylisten en rijinstructeurs, geldt de regel zowel voor de klant als de professional. In treinen en bussen was het dragen van een mondkapje al verplicht. Nu moet iedereen in stations en bij bushaltes mondmakers dragen.
Zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, zijn uitgezonderd van de plicht. Wel kan er bij een bezoekje aan de huisarts gevraagd worden om een mondkapje te dragen. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen andere regels hanteren ten aanzien van de mondkapjes. Zo kan het bij de ene zorginstelling verplicht zijn en bij de andere niet. Volgens de Rijksoverheid dienen patiënten, bezoekers en zorgverleners de geldende regels te volgen.
Zijn er uitzonderingen?
Ja, die zijn er zeker. Wanneer je vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen, geldt de mondkapjesplicht niet. Ook in kerken, moskeeën, tempels en synagogen hoef je geen mondkapje op. Daarnaast hoef je tijdens het sporten en muzikale repetities geen mondmasker te dragen.
Mag ik een spatscherm dragen?
Het dragen van alleen een spatscherm, ook wel een faceshield genoemd, is niet voldoende. Het scherm bedekt volgens het Rijk de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als vervanging van een mondkapje. Datzelfde geldt ook voor sjaals en bandana's. Een mondmaker moet de neus en mond volledig bedekken.
Maar mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, is een spatscherm wel een alternatief. Het Rijk zegt dat mensen met een ziekte of beperking wel voor zo'n faceshield mogen kiezen.
Tot wanneer geldt deze plicht?
In eerste instantie geldt de mondkapjesplicht voor drie maanden, dus tot maart 2021. En verlenging is zeker mogelijk, maar of die er komt hangt af van de besmettingscijfers.