Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjesplicht: dit betekent het voor jou

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 5:59

Het gaat volgens de Rijksoverheid nog niet goed met het aantal coronabesmettingen in Nederland. Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, moet iedereen vanaf dinsdag 1 december een mondkapje dragen, onder meer in publieke ruimtes.

We moeten er echt aan geloven: het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes is vanaf dinsdag verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Wie geen mondkapje draagt, kan hiervoor op de bon worden geslingerd. De boete bedraagt 95 euro.

Waar moet ik precies een mondkapje dragen?
In alle gebouwen waar je in principe zo naar binnen kunt lopen. Denk hierbij aan stationsgebouwen en luchthavens. Maar ook winkels, musea, tankstations, theaters en concertzalen. Als cafés en restaurants straks weer open mogen en je hebt een vaste zitplaats, hoef je geen mondkapje op. Ga je naar het toilet of richting de uitgang, dan moet je je mondmasker weer opzetten. Dat geldt ook voor theaters en onderwijsinstellingen.

Het schoolpersoneel, leraren en scholieren moeten een mondkapje op wanneer ze zich door het schoolgebouw bewegen. Tijdens de lessen, wanneer iedereen zit, mag het masker af. Wanneer een docent voor de klas staat, hoeft hij geen mondkapje te dragen, wel als hij door het klaslokaal loopt. Tijdens bepaalde vormen van praktijkonderwijs of gymlessen hoef je geen mondkapje op, ook in bassischolen hoeft er geen gedragen te worden.

Hoe zit het met contactberoepen en het openbaar vervoer?
Voor contactberoepen, zoals kappers, nagelstylisten en rijinstructeurs, geldt de regel zowel voor de klant als de professional. In treinen en bussen was het dragen van een mondkapje al verplicht. Nu moet iedereen in stations en bij bushaltes mondmakers dragen.

Zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, zijn uitgezonderd van de plicht. Wel kan er bij een bezoekje aan de huisarts gevraagd worden om een mondkapje te dragen. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen andere regels hanteren ten aanzien van de mondkapjes. Zo kan het bij de ene zorginstelling verplicht zijn en bij de andere niet. Volgens de Rijksoverheid dienen patiënten, bezoekers en zorgverleners de geldende regels te volgen.

Zijn er uitzonderingen?
Ja, die zijn er zeker. Wanneer je vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen, geldt de mondkapjesplicht niet. Ook in kerken, moskeeën, tempels en synagogen hoef je geen mondkapje op. Daarnaast hoef je tijdens het sporten en muzikale repetities geen mondmasker te dragen.

Mag ik een spatscherm dragen?
Het dragen van alleen een spatscherm, ook wel een faceshield genoemd, is niet voldoende. Het scherm bedekt volgens het Rijk de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als vervanging van een mondkapje. Datzelfde geldt ook voor sjaals en bandana's. Een mondmaker moet de neus en mond volledig bedekken.

Maar mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, is een spatscherm wel een alternatief. Het Rijk zegt dat mensen met een ziekte of beperking wel voor zo'n faceshield mogen kiezen.

Tot wanneer geldt deze plicht?
In eerste instantie geldt de mondkapjesplicht voor drie maanden, dus tot maart 2021. En verlenging is zeker mogelijk, maar of die er komt hangt af van de besmettingscijfers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen