Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mondkapjesplicht is behoorlijke beperking van grondrecht'

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 20:49

Een mondkapjesplicht ligt in Nederland juridisch gezien erg lastig. De regering voert die verplichting nog niet in, omdat het in strijd is met de grondwet.

Dat legt advocaat Jan Stoop van Boels Zanders Advocaten donderdag uit in L1Vandaag.

Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer
"In Nederland hebben we het grondrecht op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer", zegt Stoop. "Het dragen van een mondkapje dwingend opleggen is een behoorlijke beperking van dat grondrecht." De advocaat voegt toe dat het in Nederland inbreuken op de grondwet niet zijn toegestaan als er geen andere wet is, die die inbreuk toestaat.

Coronawet ligt er nog steeds niet
De coronawet om die inbreuk tóch toe te staan is al een half jaar in de maak, maar die ligt er nog steeds niet. Volgens Stoop komt dat door de gezondheidsdiscussie over het nut van het mondkapje in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. "De gezondheidsexperts zeggen dat het mondkapje allicht een beetje helpt, maar dat het zeker niet zaligmakend is. Dat maakt dat de noodzaak en de drang om dit wettelijk te regelen ook niet zo heel groot zijn."

Houden zelf de melk op
Daarover zegt de advocaat: "Enerzijds zijn er partijen in de Tweede Kamer die het kabinet aanvallen op het halfslachtige beleid, terwijl ze zelf de melk ophouden als het gaat om het vaststellen van die wet." Die coronawet is nodig om het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte te kunnen verplichten.

Al vaker laten zien
Dat partijen de noodzaak niet zien, blijkt volgens Stoop ook uit iets anders: "Nederland heeft in het verleden al vaker laten zien dat het in staat is om wetten binnen enkele weken, of zelfs enkele dagen, door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen als de noodzaak daartoe roept."

Plicht neemt veel onduidelijkheid weg
Stoop geeft aan dat een plicht in ieder geval wel veel onduidelijkheid wegneemt. "Nu geldt een dringend advies en dan is het aan de mensen zelf om daar wel of geen gehoor aan te geven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen