Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjes verplichten in winkels: 'Zou goed zijn'

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 19:51

Het zou een goede zaak zijn om in winkels het dragen mondkapjes te verplichten.

Dat zegt de Maastrichtse hoogleraar Sociale Geneeskunde Christian Hoebe, tevens hoofd van de afdeling Infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg en lid van het Outbreak Management Team (OMT), maandagavond in L1Vandaag.

Afstand niet altijd mogelijk
"In winkels is het nou eenmaal niet altijd mogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden", beargumenteert Hoebe zijn pleidooi. Hij voegt eraan toe dat het dragen van een niet medisch mondkapje niet in de plaats moet komen van het overboord gooien van de anderhalve meter afstandsregel.

"Nu de besmettingen flink toenemen kan het dragen van het mondkapje in combinatie met het houden van anderhalve meter afstand zeker helpen om het coronavirus onder controle te krijgen", stelt de deskundige.

Hoebe doet zijn uitspraken na de persconferentie die minister-president Mark Rutte maandagavond heeft gehouden met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Tijdens het ingelaste persmoment zijn nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Aantal besmettingen loopt flink op
Die extra maatregelen moeten er komen, omdat het aantal coronabesmettingen flink oploopt. "Ook in Limburg", zegt Hoebe. "Vorige week hadden we in deze provincie nog rond de twintig besmettingen per dag. Nu zijn dat er ongeveer 100 per dag." De GGD-arts voegt eraan toe dat het niet alleen jongeren zijn die besmet raken. "We zien het in alle lagen van de bevolking."

Burgemeester van Maastricht
Ook de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake neigt naar een mondkapjesplicht. "Er moet een offer worden gebracht om corona tegen te gaan.

Lees ook: Burgemeesters neigen naar mondkapjesplicht

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen