Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjes op veel plekken verplicht in België

Geplaatst opzaterdag 25 juli 2020 - 15:18

In België zijn vanaf zaterdag mondkapjes verplicht op veel meer plaatsen, waaronder restaurants, cafés en supermarkten. In Maasmechelen gaan ze nog een stapje verder en zijn ze ook verplicht in drukke winkelstraten en op markten.

Dat zegt burgemeester Raf Terwingen tegen L1 Radio. "Moraal van het verhaal is dat Nederlanders zeker mogen komen, maar zorg dat je een mondmasker bij de hand hebt."

Gebieden
Het aantal besmettingen in België liep de afgelopen week fors op. Daarom besloot de regering afgelopen donderdag om meer maatregelen in te stellen. Zo werd ook het dragen van mondmaskers op meerdere plaatsen verplicht. Iedereen van twaalf jaar en ouder moet in België een mondkapje dragen in winkelstraten, openbare gebouwen, op markten, rommelmarkten en kermissen, bij verplaatsingen in een horecazaak en op alle drukke plaatsen. Over die laatste plaatsen gaan de lokale bestuurders.

Video: L1

Maasmechelen Village
Terwingen heeft besloten op meerdere plekken in zijn gemeente al op voorhand mondkapjes te verplichten: "Dat zal Maasmechelen Village zijn, de N2, het winkelcentrum en het gebied rondom het oude winkelgebied." Om iedereen alert te maken van de extra maatregelen heeft de burgemeester maatregelen getroffen. "Er staan vanaf vandaag grote borden op de plekken waar mondkapjes verplicht zijn. Daarnaast gaan we natuurlijk controleren. Iedereen die zich niet aan de regels houdt rondom de mondkapjes of andere zaken kan een boete krijgen tot maximaal 250 euro."

Lees ook: België scherpt coronamaatregelen aan

Terwingen is blij dat de regering de nieuwe regels heeft ingevoerd. "Ik heb het idee dat bij iedereen het besef is gekomen, en ook bij de regering. Het is misschien iets te laat en niet streng genoeg, maar ik zie wel veel meer mensen dan vorige week met een mondkapje."

Oranje
Het ECDC, het European Center for Disease Control, bracht vrijdag een kaart naar buiten met de gebruikelijke kleuren voor landen en regio's die coronagevaarlijk zijn. Vlaanderen is op die kaart veranderd van kleur geel naar oranje. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog steeds code geel toegekend aan België waardoor reizen gewoon mogelijk is. Terwingen vindt de komst van Nederlanders dan ook geen probleem. "Nederlanders zijn natuurlijk welkom, dat spreekt voor zich. Dat is altijd geweest, op die korte periode dat de grenzen gesloten waren na."

Grenzen
Terwingen wil de grenzen ook graag openhouden, in tegenstelling tot een paar maanden geleden. "Toen hadden België en Nederland verschillende maatregelen, waardoor er ander besmettingsgevaar was. Ik vond die grenssluiting toen wel nodig. Het komt er nu vooral op neer om de maatregelen goed op elkaar af te stemmen." De landen hebben nu bijna dezelfde maatregelen en rondom de verschillen die er zijn, vraagt Terwingen aan de mensen om zich aan te passen. "Als Belgen in Geulle of Meerssen komen, moeten ze zich aan de Nederlandse regels aanpassen en dat geldt hetzelfde als Limburgers naar Maasmechelen komen." De Belgische burgemeester pleit wel voor een Europees minimum qua regels. "Een minimum waar elke Europeaan zich aan moet houden en dat voor heel Europa geldt. Dan kun je altijd nog plaatselijk kijken of je in bepaalde landen wat meer moet doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen