Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjes op drukke plekken en onbeperkt thuisbezoek

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 19:38

De besmettingscijfers blijven dalen en er worden steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen opgenomen. Daarom laat het demissionair kabinet de teugels verder vieren. Vanaf zaterdag 26 juni gaat bijna alles van het slot af.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen bekendgemaakt.

Basisregels blijven
"De anderhalvemeterregel blijft de centrale maatregel, ondersteund door de basisregels. Blijf je handen wassen, bij klachten blijf je thuis en laat je testen", aldus Rutte.

Mondkapjes verdwijnen langzaam
Het verplicht dragen van een mondkapje verdwijnt vanaf zaterdag 26 juni. Sinds 1 december is het dragen van een mondmasker in publieke binnenruimten verplicht. Zonder een mondkapje kom je geen supermarkt, museum of gemeentehuis binnen. Dat verandert, maar er is wel een uitzondering: op drukke plekken zoals in het openbaar vervoer of op het vliegveld is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.

Ook voor contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft.

Werken op kantoor
Het thuiswerkadvies wordt ook minder strikt. Je mag weer op kantoor werken als je op de werkplek voldoende afstand kan houden van elkaar. Lukt het afstand houden niet? Dan blijft het advies van kracht om thuis te werken.

Onbeperkt gasten ontvangen thuis
Ook de regels voor het thuisbezoek veranderen. Mensen mogen vanaf volgende week zaterdag weer onbeperkt gasten thuis ontvangen. Buiten mag iedereen weer in groepen bij elkaar komen zonder beperking in aantal. Het demissionair kabinet besluit om de maximering los te laten. Wel geldt nog altijd dat er anderhalve meter afstand in acht moet worden genomen.

Sport
Amateurwedstrijden zijn weer voor iedereen toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.

We blijven even bij sport hangen, want vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer kijken in cafés en op terrassen. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het demissionair kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.

Discotheek
De voetjes kunnen weer van de vloer in een club of discotheek. Ze mogen hun deuren dus weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

Geen eindtijd
Winkels, slijterijen en horeca mogen vanaf volgende week zaterdag ook weer na 22:00 uur alcohol verkopen. Het verkoopverbod vervalt vanaf dan. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar 00:00 uur, maar het demissionair kabinet laat een eindtijd nu volledig los.

Meer bezoekers
Vanaf 26 juni mogen er twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. In deze zogeheten doorstroomlocaties is één bezoeker per vijf vierkante meter toegestaan in plaats van één per 10 vierkante meter. Ook hier moeten mensen nog altijd anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.

Gratis coronatest voor reizen
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen