Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondkapjes moeilijk voor slechthorenden

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2020 - 17:15

Slechthorenden hebben grote moeite met communicatie door de mondkapjes. "Ik heb dat mondbeeld nodig om mensen te kunnen begrijpen", zegt Gerarda Beumer.

Beumer ondervond al hinder van de schermen, die winkelmedewerkers afschermen. "Ze houden het geluid tegen. Dus dan zie ik soms een mondbeeld, maar dan komt dat geluid nergens vandaan. Dat herkent iedereen wel, dan ga je om dat scherm heen proberen te luisteren."

Video: L1

Mondkapjes
Sinds deze week het dringende advies geldt om mondkapjes te gebruiken, merkt Gerarda dat de communicatie nog moeilijker wordt. Ze kan niet langer liplezen, en het geluid blijft gevangen achter de spatschermen. "Dan is het fijn als mensen rekening houden met ons, als duidelijk wordt dat we ze niet kunnen verstaan. In de supermarkt is dat vaak het moeilijkste. Dan wordt er bij het afrekenen een hele riedel aan vragen afgewerkt. Dat krijg ik meestal niet mee. Dan zoek ik oogcontact en hoop ik dat ze zien dat ik het niet begrijp."

Stichting Hoormij
De stichting Hoormij vraagt voor meer begrip voor doven en slechthorenden in de ambitie voor bescherming tegen het coronavirus. "Het is een balans", zegt Gerarda. "Als mensen rekening houden met het feit dat ik ze niet direct begrijp, is dat voor mij heel erg fijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen