Overslaan en naar de inhoud gaan

Molen Nederweert na 75 jaar weer in brand

Geplaatst opzaterdag 5 oktober 2019 - 17:00

Molen Windlust was zaterdag onderdeel van reeks oefeningen van een aantal brandweerkorpsen van Noord-Limburg. En dat is bijzonder, want op de kop af was het zaterdag 75 jaar geleden dat de Duitsers de Nederweertse molen in brand staken.

In oktober 1944 probeerden de Engelsen de Zuid-Willemsvaart bij Nederweert over te steken. Dat was onderdeel van de operatie Market Garden.

Stromijten
"De Duitsers hielden mensen op straat aan", vertelt molenaar Piet Heldens. "Zij moesten stromijten in de molen dragen.” De Duitsers wilden voorkomen dat de Engelsen bij overname de molen zouden gebruiken als uitkijkpost. Pas in 1979 werd de molen in de oude staat hersteld.

Video: L1

Toeval
Dat het exact 75 jaar na dato is dat de molen dient als decor voor een brandoefening is grotendeels toeval. “Wij houden jaarlijks een soort brandweercompetitie tussen onder meer de korpsen van Stamproy, Meijel en Nederweert", vertelt Daan Peeters van de Brandweer Nederweert “Toevallig is het op de dag af exact 75 jaar geleden dat deze molen in brand stond.”

Eren
Het was de molenaar zelf die maanden geleden op het idee kwam om de molen nogmaals in 'brand' te zetten. "Het leek mij in het kader van 75 jaar bevrijding een goed plan om de molen te eren", zegt Heldens. "Daarom heb ik de brandweercommandant opgebeld en zo ging het balletje rollen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen