Overslaan en naar de inhoud gaan

Molen Nederweert na 75 jaar weer in brand

Geplaatst opzaterdag 5 oktober 2019 - 17:00

Molen Windlust was zaterdag onderdeel van reeks oefeningen van een aantal brandweerkorpsen van Noord-Limburg. En dat is bijzonder, want op de kop af was het zaterdag 75 jaar geleden dat de Duitsers de Nederweertse molen in brand staken.

In oktober 1944 probeerden de Engelsen de Zuid-Willemsvaart bij Nederweert over te steken. Dat was onderdeel van de operatie Market Garden.

Stromijten
"De Duitsers hielden mensen op straat aan", vertelt molenaar Piet Heldens. "Zij moesten stromijten in de molen dragen.” De Duitsers wilden voorkomen dat de Engelsen bij overname de molen zouden gebruiken als uitkijkpost. Pas in 1979 werd de molen in de oude staat hersteld.

Video: L1

Toeval
Dat het exact 75 jaar na dato is dat de molen dient als decor voor een brandoefening is grotendeels toeval. “Wij houden jaarlijks een soort brandweercompetitie tussen onder meer de korpsen van Stamproy, Meijel en Nederweert", vertelt Daan Peeters van de Brandweer Nederweert “Toevallig is het op de dag af exact 75 jaar geleden dat deze molen in brand stond.”

Eren
Het was de molenaar zelf die maanden geleden op het idee kwam om de molen nogmaals in 'brand' te zetten. "Het leek mij in het kader van 75 jaar bevrijding een goed plan om de molen te eren", zegt Heldens. "Daarom heb ik de brandweercommandant opgebeld en zo ging het balletje rollen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen