Overslaan en naar de inhoud gaan

Molen Nederweert na 75 jaar weer in brand

Geplaatst opzaterdag 5 oktober 2019 - 17:00

Molen Windlust was zaterdag onderdeel van reeks oefeningen van een aantal brandweerkorpsen van Noord-Limburg. En dat is bijzonder, want op de kop af was het zaterdag 75 jaar geleden dat de Duitsers de Nederweertse molen in brand staken.

In oktober 1944 probeerden de Engelsen de Zuid-Willemsvaart bij Nederweert over te steken. Dat was onderdeel van de operatie Market Garden.

Stromijten
"De Duitsers hielden mensen op straat aan", vertelt molenaar Piet Heldens. "Zij moesten stromijten in de molen dragen.” De Duitsers wilden voorkomen dat de Engelsen bij overname de molen zouden gebruiken als uitkijkpost. Pas in 1979 werd de molen in de oude staat hersteld.

Video: L1

Toeval
Dat het exact 75 jaar na dato is dat de molen dient als decor voor een brandoefening is grotendeels toeval. “Wij houden jaarlijks een soort brandweercompetitie tussen onder meer de korpsen van Stamproy, Meijel en Nederweert", vertelt Daan Peeters van de Brandweer Nederweert “Toevallig is het op de dag af exact 75 jaar geleden dat deze molen in brand stond.”

Eren
Het was de molenaar zelf die maanden geleden op het idee kwam om de molen nogmaals in 'brand' te zetten. "Het leek mij in het kader van 75 jaar bevrijding een goed plan om de molen te eren", zegt Heldens. "Daarom heb ik de brandweercommandant opgebeld en zo ging het balletje rollen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen