Overslaan en naar de inhoud gaan

Moison niet voor GroenLinks in het Limburgs Parlement

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 21:25

Cees Moison gaat niet in het Limburgs Parlement zitten.

Hij had als eerste recht op de vacante zetel van GroenLinks na het vertrek van oud-fractievoorzitter Carla Brugman. Ze stopte omdat ze wethouder in Venray is geworden.

Maar Moison was niet welkom in de fractie van GroenLinks omdat hij ruim een half jaar geen lid meer is. Dat liet de fractie op de vooravond van zijn installatie eind september weten. Daarom liet hij zich toen uiteindelijk niet inzweren als statenlid. Hij wilde bedenktijd.

Oprecht dankbaar
Tot een gesprek over de gang van zaken kwam het vervolgens niet. Fractievoorzitter Andy Rossel zegt in een reactie 'oprecht dankbaar' te zijn dat Moison uiteindelijk afstand heeft gedaan van zijn zetel 'en gehoor heeft gegeven aan ons herhaaldelijk verzoek'. Hij stelt Moison wel tien keer benaderd te hebben voor een gesprek.

Moison erkent dat, maar zegt duidelijkheid te hebben gemaakt eerst excuses te willen van Rossel voor uitspraken die hij heeft gedaan. Zo noemde hij Moison zeer solistisch en iemand die een hoop schade kan aanrichten.

Niet koosjer
Moison noemt die uitspraken 'schadelijk voor mij en GroenLinks. Ze zijn niet koosjer.' "Maar hij heeft niet het lef gehad om op een of andere manier excuses aan te bieden", aldus Moison.

Hart en nieren
Het besluit om niet als eenmansfractie in het Limburgs Parlement te gaan zitten vindt Moison logisch. "Het past niet bij mij. Ik heb geen behoefte om mezelf te manifesteren. Daarvoor ben ik teveel GroenLinkser in hart en nieren. Het is heel verdrietig voor mij en mijn partij dat ze zo met mensen omgaan. Ik neem het Andy ook echt kwalijk wat hij heeft gezegd. Dat heb ik niet verdiend. Ik wilde GroenLinks simpelweg helpen."

Moison is verder verbaasd over de opstelling van GroenLinks-Limburg voorzitter Marij Pollux. Die liet in eerste instantie weten dat Moison gewoon lid van de fractie zou kunnen worden, ook al was hij geen lid meer.

Moison was eerder statenlid voor GroenLinks van december 2013 tot en met maart 2015. Ook zat hij bijna vier periodes in de gemeenteraad van Roermond.

Korte periode
In plaats van Moison wordt nu Wim Janssen in december geïnstalleerd als statenlid. Janssen is ook fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Venlo. Hij blijft wel maar een heel korte periode statenlid. Want in maart zijn er verkiezingen voor een nieuw Limburgs Parlement.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen