Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk nieuwe naam voor Sittard-Geleen

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 16:34

De nieuwe coalitie in Sittard-Geleen heeft afgesproken de naam van de gemeente te veranderen als daar genoeg draagvlak voor is.

Dat draagvlak moet er zowel onder bewoners, onder maatschappelijke organisaties en instellingen en ondernemers zijn.

Niet voor het eerst
Sittard-Geleen ontstond in 2001 na een fusie van de gemeenten Born, Geleen en Sittard. Vijf jaar geleden stelde het CDA de naam van de gemeente ook al eens ter discussie. Toen leidde dat nergens toe.

Lees verder: Een nieuwe naam voor Sittard-Geleen?

Nieuwe coalitie
De mogelijke naamswijziging is één van de opvallendste afspraken die de kersverse coalitiepartners GOB, CDA, GroenLinks en Stadspartij hebben gemaakt. De coalitie is er gekomen na meer dan een half jaar onderhandelen. Pas toen het CDA de blokkade tegen een coalitie met GOB liet varen, kwamen de gesprekken in een stroomversnelling.

Lees ook: Nieuwe coalitie Sittard-Geleen eindelijk rond

Druk
Dat heeft geleid tot een 'stabiele coalitie' die kan bogen op 25 van de 37 zetels in de gemeenteraad, zegt (kandidaat-)wethouder Andries Houtakkers van het CDA. Hij erkent wel dat vanuit het provinciale CDA druk is uitgeoefend, om het toch met GOB te proberen.

Vallen en opstaan
Politiek leider en wethouder van GOB Pieter Meekels zegt dat hij het zeven maanden geleden niet voor mogelijk had gehouden dat zijn partij toch in een coalitie met het CDA zou stappen. "Het is ook met vallen en opstaan gegaan tot het laatste moment. Maar de wil om eruit te komen en het belang van de stad heeft gezegevierd", aldus Meekels.

Terugkeer Raven
Doordat naast het CDA ook de Stadspartij mee gaat besturen, keert Ton Raven terug als wethouder. Raven is als dertig jaar politiek actief en was eerder al eens acht jaar wethouder. Eerst in Geleen, later in de fusiegemeente Sittard-Geleen.

Raven ziet zijn hernieuwd wethouderschap als een uitdaging maar ontkent dat er met hem nu meer aandacht voor Geleen komt.

Installatie
Woensdag worden de nieuwe wethouders van Sittard-Geleen officieel gekozen en geïnstalleerd in een extra vergadering van de gemeenteraad.

Behoud Glanerbrook
Inhoudelijk heeft de nieuwe coalitie onder meer nog afgesproken naar een onderzoek komt naar de mogelijkheid om sportcentrum Glanerbrook in Sittard-Geleen te renoveren. Tot nu toe werd er vooral gesproken over sloop en nieuwbouw. Een opknapbeurt zou goedkoper en duurzamer kunnen zijn.

Muziekles
Verder wordt het muziekonderwijs overgedragen aan verenigingen die daarvoor lesgeld kunnen krijgen en wordt er meer geld uitgetrokken voor het onderhoud van de openbare ruimte en het groen.

Parkeren
Ook wil de nieuwe coalitie met ondernemers in gesprek over het verbeteren van de binnenstad en een mogelijke aanpassing van de parkeertarieven, in ieder geval bij het Zuyderland-ziekenhuis.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen