Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk miljoen euro schade voor Chemelot na stroomstoring

Geplaatst opdinsdag 3 november 2015 - 8:35

Chemelot heeft vele honderdduizenden euro's schade geleden als gevolg van de grote stroomstoring in Zuid-Limburg van maandag.

De schade bedraagt mogelijk zelfs een miljoen euro, zo zei een woordvoerder van het chemisch bedrijventerrein in Geleen dinsdagochtend op L1-Radio.

Geluidshinder
Door de storing kwam een aantal fabrieken stil te liggen. Daardoor ontstond geen gevaar voor de omgeving. De fabrieken schakelden door het plotseling wegvallen van de stroom naar de veilige modus. Dat houdt in dat er stoffen afgefakkeld moesten worden. Voor de omgeving betekende dat geluidshinder, ook werd er poeder uitgestoten.

Schadeclaim
Inmiddels zijn de meeste fabrieken weer in bedrijf. In totaal zijn er elf fabrieken weer opgestart waarvan er nog drie op volle kracht moeten komen. De laatste twee fabrieken zullen de komende dagen weer in gebruik genomen worden.
Het is nog onduidelijk of Chemelot een schadeclaim gaat indienen. Op het bedrijventerrein zijn diverse bedrijven gevestigd. Die moeten daarover nog samen overleggen.

Kortsluiting
De stroomstoring was het gevolg van een kortsluiting in een hoogspanningsstation van netwerkbeheerder TenneT in Kerkrade. Behalve Chemelot kwamen ook honderdduizend huishoudens in Zuid-Limburg zonder stroom te zitten. Waardoor de kortsluiting kon ontstaan, wordt nog nader onderzocht.

Lees ook: Grote stroomstoring Zuid-Limburg voorbij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Chemelot legt geen claim neer bij TenneT na stroomstoring
Drie fabrieken op Chemelot nog niet in bedrijf
Naftakraker Olefins 4 Sabic Chemelot Geleen (22 okt 2019)
Stroomstoring Chemelot voorbij, fabrieken weer opgestart
Fakkelen Chemelot (27 sep 2020)
Extra fakkelen door stroomstoring Chemelot
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen