Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk miljoen euro schade voor Chemelot na stroomstoring

Geplaatst opdinsdag 3 november 2015 - 8:35

Chemelot heeft vele honderdduizenden euro's schade geleden als gevolg van de grote stroomstoring in Zuid-Limburg van maandag.

De schade bedraagt mogelijk zelfs een miljoen euro, zo zei een woordvoerder van het chemisch bedrijventerrein in Geleen dinsdagochtend op L1-Radio.

Geluidshinder
Door de storing kwam een aantal fabrieken stil te liggen. Daardoor ontstond geen gevaar voor de omgeving. De fabrieken schakelden door het plotseling wegvallen van de stroom naar de veilige modus. Dat houdt in dat er stoffen afgefakkeld moesten worden. Voor de omgeving betekende dat geluidshinder, ook werd er poeder uitgestoten.

Schadeclaim
Inmiddels zijn de meeste fabrieken weer in bedrijf. In totaal zijn er elf fabrieken weer opgestart waarvan er nog drie op volle kracht moeten komen. De laatste twee fabrieken zullen de komende dagen weer in gebruik genomen worden.
Het is nog onduidelijk of Chemelot een schadeclaim gaat indienen. Op het bedrijventerrein zijn diverse bedrijven gevestigd. Die moeten daarover nog samen overleggen.

Kortsluiting
De stroomstoring was het gevolg van een kortsluiting in een hoogspanningsstation van netwerkbeheerder TenneT in Kerkrade. Behalve Chemelot kwamen ook honderdduizend huishoudens in Zuid-Limburg zonder stroom te zitten. Waardoor de kortsluiting kon ontstaan, wordt nog nader onderzocht.

Lees ook: Grote stroomstoring Zuid-Limburg voorbij.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Chemelot legt geen claim neer bij TenneT na stroomstoring
Drie fabrieken op Chemelot nog niet in bedrijf
Naftakraker Olefins 4 Sabic Chemelot Geleen (22 okt 2019)
Stroomstoring Chemelot voorbij, fabrieken weer opgestart
Fakkelen Chemelot (27 sep 2020)
Extra fakkelen door stroomstoring Chemelot
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen