Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mogelijk matchfixing met Limburgse voetbaltalenten'

Geplaatst opzondag 3 oktober 2021 - 17:41

Talenten van Fortuna Sittard en Roda JC Kerkrade zouden mogelijk betrokken zijn bij matchfixing.

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS Podcastserie Gefixt. Politie en justitie gaan onderzoek doen.

Manipuleren
De NOS kwam de fixer, een Hagenaar van begin twintig, op het spoor nadat hij via sociale media een darter had benaderd met het verzoek een wedstrijd te verliezen. Naar eigen zeggen had hij in het darten geen succes, maar is hij er de afgelopen jaren wel in geslaagd meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie van het voetbal te manipuleren. In de beloftencompetitie spelen teams van profclubs met spelers onder de 21 jaar en reserves van het eerste elftal.

Van matchfixing kan worden gesproken als het resultaat van een (sport)wedstrijd wordt beïnvloed door een of meerdere spelers die moedwillig verliezen of valsspelen tijdens een wedstrijd. Spelers krijgen vaak geld om te verliezen of vals te spelen. Matchfixing zorgt niet alleen voor onsportiviteit, maar is vaak ook een overtreding van de wet of de afgesproken spelreglementen.

Jong Fortuna
De fixer beweert dat er meerdere wedstrijden zijn gefixt. Een van de wedstrijden waar hij concrete informatie over heeft is Jong Eindhoven-Jong Fortuna (5-4), gespeeld op 2 december 2019. In de podcast beschrijft hij hoe hij samen met een handlanger spelers van Fortuna in een spelershuis bezocht. Volgens hem was de afspraak dat er een minimum aantal doelpunten gescoord zou moeten worden in dit duel.

Fortuna laat in een reactie weten navraag te hebben gedaan bij deze spelers, maar zij ontkennen met klem de fixer gesproken te hebben. Verder laat de Sittardse club weten: "Fortuna Sittard neemt een dergelijke melding uitermate serieus en is dan ook een intern onderzoek gestart om de waarschijnlijkheid van het voorval te toetsen." Fortuna zegt de beelden van de wedstrijd opnieuw te hebben bekeken, maar volgens de club zijn er geen "verdachte acties waarneembaar".

Opvallend veel gegokt
Volgens een gokdatabedrijf, dat de wedstrijd op verzoek van de NOS heeft geanalyseerd, werd er op het duel tussen Jong Eindhoven en Jong Fortuna inderdaad opvallend veel gegokt. Ook valt op dat er veel is ingezet op een hoog aantal doelpunten.

Jong Roda
De man beweert ook onder andere de wedstrijd Jong Roda JC-Jong RKC (2-1), op 5 november 2019, gefixt te hebben. In totaal kregen vijf spelers van Jong RKC volgens hem ieder zo'n 1500 euro om de wedstrijd te verliezen. Een speler van Jong Roda, met wie hij bevriend is, zou de spelers van Jong RKC voor hem benaderd hebben. "De winst van mij was rond de 20.000 à 30.000 euro", vertelt de fixer in de podcast. De speler van Jong Roda zou gedeeld hebben in de winst.

Roda JC zegt in een reactie overvallen te zijn door het verhaal en zegt nooit eerder signalen te hebben opgevangen uit de richting van matchfixing.

KNVB
De KNVB noemt de zaak "zeer ernstig" en heeft laten weten de zaak hoog op te nemen. De voetbalbond heeft de politie en justitie gevraagd de zaak te onderzoeken.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen