Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk Limburgse coronapatiënten naar Aken

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 16:44

Maastricht UMC+ is met de universiteitskliniek in Aken in gesprek over de mogelijkheid Limburgse coronapatiënten in Aken op te vangen.

Het academisch ziekenhuis is in overleg om voorbereid te zijn, mocht de intensive care in Maastricht de toestroom van patiënten niet meer aankunnen.

Uitwijken
Er zijn nog geen patiënten vanuit Maastricht naar Aken overgebracht. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat dat nog niet aan de orde is. Uit voorzorg wordt over de opvang van coronapatiënten gesproken, zodat er een mogelijkheid is om uit te wijken. "We willen alle opties benutten", zo licht de woordvoerder toe. "Alles draait om een goede voorbereiding."

Beschikbaar
Een woordvoerder van de Uniklinik in Aken laat weten dat op de intensive care het aantal plekken voor beademing wordt uitgebreid van 97 naar 207. De universiteitskliniek heeft volgens hem voldoende middelen en is beschikbaar om buitenlandse patiënten op te vangen. Voor hoeveel patiënten vanuit Maastricht er plek is, kan hij niet zeggen, omdat 'de situatie dagelijks verandert'.

Lichtere klachten
Alleen ernstig zieke coronapatiënten gaan, indien nodig, naar Aken. Mensen met lichtere klachten blijven in Maastricht. Congrescentrum MECC kan ingezet worden als noodhospitaal voor deze groep. Dat is bedoeld voor patiënten die niet in aanmerking komen voor IC-zorg en alleen basiszorg nodig hebben.

Lees ook: MECC wordt zo nodig noodhospitaal voor coronapatiënten

Noodhospitaal
Het is niet de bedoeling dat het congrescentrum snel wordt ingezet, maar is beschikbaar als back-up als het ziekenhuis overbelast raakt. In de loop van de volgende week moet de extra capaciteit benut kunnen worden. De locatie moet plaats gaan bieden aan ongeveer 250 bedden.

Uitbreiding capaciteit
Alle 27 bedden op de intensive care in MUMC+ zijn momenteel bezet. Woensdag kwamen er al zes bedden bij, maar er wordt gekeken naar de mogelijkheden het aantal bedden nog verder uit te breiden naar 54. Volgens intensivist Iwan van der Horst zijn er vooralsnog genoeg bedden.

Bekijk ook: Drukte op de intensive care van het MUMC+

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen