Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk kleinere editie van grootste kermis van Limburg

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 19:45

Nu het kabinet heeft aangekondigd dat kermissen vanaf 1 juli weer zijn toegestaan, wil wethouder Geert Gabriëls van Weert onderzoeken wat er in de vlaaistad op het gebied van kermis eventueel mogelijk is.

Tijdens een persconferentie over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen gaf minister-president Mark Rutte woensdag aan dat kermissen per 1 juli zijn toegestaan, als de anderhalve meter afstand tussen bezoekers gehandhaafd kan worden.

Lees ook: Rutte: Waarschijnlijk medio augustus weer grote evenementen

Checkgesprek
Ook zei Rutte dat logistiek, sanitair en hygiëne voor een evenement als een kermis op orde moeten zijn, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als een evenement meer dan 250 bezoekers trekt moet er bovendien een checkgesprek plaatsvinden, waaruit duidelijk moet worden of iemand wel of niet besmet is met het coronavirus.

Zes dagen
De Weerter kermis duurt normaal gesproken zes dagen en staat gepland van 25 tot en met 30 september. Het is de grootste kermis van Limburg, na die van Tilburg de grootste van Nederland en trekt jaarlijks tussen de 300.000 en 500.000 bezoekers.

Veiligheidsregio
"Ik heb er nog steeds een hard hoofd in dat zo’n grote kermis kan plaatsvinden", zegt kermiswethouder Gabriëls. "Tegelijkertijd wil ik onderzoeken wat dan wél kan", vult hij aan. "Ik zou het namelijk tof vinden als we als kermisstad Weert tóch iets zouden kunnen doen voor de kermisexploitanten, binnen de regels en met de volksgezondheid voorop." Gabriëls geeft aan dit vraagstuk op pakken binnen het college van burgemeester en wethouders en te bespreken met de Veiligheidsregio.

Demonstratie
Kermisexploitanten zien voorlopig het kermisseizoen in rook opgaan. Op 11 juni demonstreerden zij op het Malieveld in Den Haag voor versoepeling van de maatregelen, zodat er weer kermissen neergezet kunnen worden. Onder de demonstranten waren ongeveer 200 actievoerders uit diverse Limburgse kermisfamilies.

Lees ook: Kermisdemonstratie: 'Als het moet blijf ik hier slapen'

Een 'normale' kermis in Weert, verdeeld over zeven pleinen in de binnenstad, zit er waarschijnlijk niet in dit jaar, begrijpt Gabriëls. Maar een kleinere editie met afgesloten kermisterreinen in en om de binnenstad vindt hij het onderzoeken waard. "Ik wil kijken of dat kan, zonder dat het een gevaar oplevert voor de volksgezondheid."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen