Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk glazen waterkering bij Maas bij Neer

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 6:00

Bij kennisinstituut Deltares in Delft vindt donderdag een proef plaats met een glazen waterkering op ware grootte. Als die slaagt, komt er langs de Maas in Neer een dikke wand van glas tegen hoogwater.

Om straks droge voeten te houden wordt de 1600 meter lange dijk opgehoogd en plaatselijk verlegd.

Boomstam
De proef met de kering bestaat er onder meer uit dat een zes meter lange boomstam van 800 kilo met een bepaalde snelheid tegen het glas botst. Daarmee moet het bewijs worden geleverd dat een glazen kering bij hoogwater voldoende bescherming biedt tegen overstromingen.

Uitzicht
In Neer worden de dijken de komende jaren versterkt om te voldoen aan de landelijke normen. Maar omdat omwonenden graag het uitzicht op de rivier behouden, vindt nu het experiment plaats.

De bedoeling is dat de glazen waterkering in de zomer van 2020 wordt geplaatst, mits aan alle veiligheidseisen is voldaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen