Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 13:59

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Zij adviseren de rechter om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen.

Dat bevestigen meerdere bronnen in gesprek met L1.

Lees ook: Thijs H. bekent drie moorden: 'Kreeg opdracht'

Geen celstraf
Als de rechter de bevindingen en het bijbehorende advies van het Pieter Baan Centrum overneemt, krijgt Thijs H. geen celstraf voor het doodsteken van een vrouw in Den Haag en twee wandelaars op de Brunssummerheide. Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, kan immers alleen de tbs-maatregel opgelegd krijgen.

Signalen en berichten
In een eerder stadium bekende de Brunssumse twintiger de drie moorden. Naar eigen zeggen handelde hij in opdracht van 'signalen en berichten' die hij doorkreeg. Hij claimde ook in een psychose te verkeren ten tijde van de moorden, die in mei van dit jaar werden gepleegd.

Volledig meegewerkt
Thijs heeft volledig meegewerkt aan de onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid. Zijn advocaat, Serge Weening, wil nu nog niet reageren op het rapport. "Dat wil ik wel doen, maar dat doe ik in de zittingszaal." Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden van de Brunssumse slachtoffers, sluit zich daar bij aan.

Uiterst pijnlijk
Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd doodgestoken. Diekstra wil niet inhoudelijk op de informatie reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden 'uiterst pijnlijk' vindt dat er weer informatie uit de strafzaak naar buiten blijkt te zijn gelekt. "De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt."

Vragen over rapport
Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter. Dan wordt ook het rapport van het Pieter Baan Centrum besproken. Justitie zou dan nog de nodige vragen willen stellen over de inhoud daarvan, maar dat kan een woordvoerder niet bevestigen. "Ook wij zullen pas reageren op het moment dat dit op zitting komt."

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen