Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 13:59

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Zij adviseren de rechter om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen.

Dat bevestigen meerdere bronnen in gesprek met L1.

Lees ook: Thijs H. bekent drie moorden: 'Kreeg opdracht'

Geen celstraf
Als de rechter de bevindingen en het bijbehorende advies van het Pieter Baan Centrum overneemt, krijgt Thijs H. geen celstraf voor het doodsteken van een vrouw in Den Haag en twee wandelaars op de Brunssummerheide. Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, kan immers alleen de tbs-maatregel opgelegd krijgen.

Signalen en berichten
In een eerder stadium bekende de Brunssumse twintiger de drie moorden. Naar eigen zeggen handelde hij in opdracht van 'signalen en berichten' die hij doorkreeg. Hij claimde ook in een psychose te verkeren ten tijde van de moorden, die in mei van dit jaar werden gepleegd.

Volledig meegewerkt
Thijs heeft volledig meegewerkt aan de onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid. Zijn advocaat, Serge Weening, wil nu nog niet reageren op het rapport. "Dat wil ik wel doen, maar dat doe ik in de zittingszaal." Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden van de Brunssumse slachtoffers, sluit zich daar bij aan.

Uiterst pijnlijk
Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd doodgestoken. Diekstra wil niet inhoudelijk op de informatie reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden 'uiterst pijnlijk' vindt dat er weer informatie uit de strafzaak naar buiten blijkt te zijn gelekt. "De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt."

Vragen over rapport
Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter. Dan wordt ook het rapport van het Pieter Baan Centrum besproken. Justitie zou dan nog de nodige vragen willen stellen over de inhoud daarvan, maar dat kan een woordvoerder niet bevestigen. "Ook wij zullen pas reageren op het moment dat dit op zitting komt."

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen