Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 13:59

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Zij adviseren de rechter om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen.

Dat bevestigen meerdere bronnen in gesprek met L1.

Lees ook: Thijs H. bekent drie moorden: 'Kreeg opdracht'

Geen celstraf
Als de rechter de bevindingen en het bijbehorende advies van het Pieter Baan Centrum overneemt, krijgt Thijs H. geen celstraf voor het doodsteken van een vrouw in Den Haag en twee wandelaars op de Brunssummerheide. Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, kan immers alleen de tbs-maatregel opgelegd krijgen.

Signalen en berichten
In een eerder stadium bekende de Brunssumse twintiger de drie moorden. Naar eigen zeggen handelde hij in opdracht van 'signalen en berichten' die hij doorkreeg. Hij claimde ook in een psychose te verkeren ten tijde van de moorden, die in mei van dit jaar werden gepleegd.

Volledig meegewerkt
Thijs heeft volledig meegewerkt aan de onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid. Zijn advocaat, Serge Weening, wil nu nog niet reageren op het rapport. "Dat wil ik wel doen, maar dat doe ik in de zittingszaal." Phil Boonen, advocaat van de nabestaanden van de Brunssumse slachtoffers, sluit zich daar bij aan.

Uiterst pijnlijk
Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd doodgestoken. Diekstra wil niet inhoudelijk op de informatie reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden 'uiterst pijnlijk' vindt dat er weer informatie uit de strafzaak naar buiten blijkt te zijn gelekt. "De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt."

Vragen over rapport
Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter. Dan wordt ook het rapport van het Pieter Baan Centrum besproken. Justitie zou dan nog de nodige vragen willen stellen over de inhoud daarvan, maar dat kan een woordvoerder niet bevestigen. "Ook wij zullen pas reageren op het moment dat dit op zitting komt."

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen