Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk extra maatregelen na racende motorrijders

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 18:04

Veiligheidsregio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg komen mogelijk met maatregelen tegen motorrijders die zich misdragen op de weg.

De voorzitters van de veiligheidsregio's gaan maandagavond met de voorzitters van de andere veiligheidsregio's in Nederland bespreken of er in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. De gemeente Vaals pleit bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor maatregelen in de hele regio, ook buiten de paasperiode.

'Bizar rijgedrag' in Vaals
Gemeente Vaals sloot zondag de wegen rondom het Vijlenerbos op advies van de politie. Verkeerswethouder John Coenen vertelt dat de gemeente genoodzaakt was om dat besluit te nemen vanwege het 'letterlijk bizarre gedrag van motorrijders'. "Ik heb het mogen zien, je waande je bijna op de TT Assen. Ongelooflijk hoe sommige motorcoureurs door de bochten gaan", zegt Coenen. De gemeente heeft besloten om ook maandag nog de wegen gesloten te houden.

Lees ook: Drukte in Heuvelland: meer wegen dicht

Vaals pleit voor beleid
Wethouder Coenen denkt dat het probleem zich van Vaals naar andere plekken in Limburg gaat verplaatsen. "We gaan als gemeente daarom bij de veiligheidsregio Zuid-Limburg ervoor pleiten dat er een aanpak komt voor de hele regio", zegt wethouder Coenen. Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten het veiligheidsberaad maandagavond eerst af te wachten. "Op basis wat in het veiligheidsberaad wordt besloten, wordt gekeken welke maatregelen we als veiligheidsregio wel of niet moeten ondernemen", zegt een woordvoerder.

Twijfels bij motorrijdersvereniging
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden. "Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan", zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging tegen persbureau ANP. "We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend."

Lege wegen: 'Dus gassen'
Wethouder Coenen geeft aan dat hij wel een verband ziet tussen de coronamaatregelen en het gedrag van de motorrijders. "De minister-president en burgemeesters roepen op om thuis te blijven. Veel inwoners houden zich eraan, dus lege wegen. Dan gaat bij sommige motorrijders het knopje om: de wegen zijn leeg, dus we geven gas."

Volgens de KNMV hebben veruit de meeste motorrijders zich gehouden aan het advies om niet de weg op te gaan. "Maar net als onder wandelaars en wielrenners zijn er altijd mensen die niet verstandig zijn. Als nu alleen de motorrijders hard worden aangepakt, zullen we van ons laten horen."

Meer dan drie mensen
Ook op andere plekken in het land, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden klaagden mensen over wangedrag van motorrijders. De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.

Het is vanwege de coronaviruspandemie verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder onderlinge afstand van tenminste anderhalve meter.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen