Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk extra maatregelen na racende motorrijders

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 18:04

Veiligheidsregio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg komen mogelijk met maatregelen tegen motorrijders die zich misdragen op de weg.

De voorzitters van de veiligheidsregio's gaan maandagavond met de voorzitters van de andere veiligheidsregio's in Nederland bespreken of er in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. De gemeente Vaals pleit bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor maatregelen in de hele regio, ook buiten de paasperiode.

'Bizar rijgedrag' in Vaals
Gemeente Vaals sloot zondag de wegen rondom het Vijlenerbos op advies van de politie. Verkeerswethouder John Coenen vertelt dat de gemeente genoodzaakt was om dat besluit te nemen vanwege het 'letterlijk bizarre gedrag van motorrijders'. "Ik heb het mogen zien, je waande je bijna op de TT Assen. Ongelooflijk hoe sommige motorcoureurs door de bochten gaan", zegt Coenen. De gemeente heeft besloten om ook maandag nog de wegen gesloten te houden.

Lees ook: Drukte in Heuvelland: meer wegen dicht

Vaals pleit voor beleid
Wethouder Coenen denkt dat het probleem zich van Vaals naar andere plekken in Limburg gaat verplaatsen. "We gaan als gemeente daarom bij de veiligheidsregio Zuid-Limburg ervoor pleiten dat er een aanpak komt voor de hele regio", zegt wethouder Coenen. Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten het veiligheidsberaad maandagavond eerst af te wachten. "Op basis wat in het veiligheidsberaad wordt besloten, wordt gekeken welke maatregelen we als veiligheidsregio wel of niet moeten ondernemen", zegt een woordvoerder.

Twijfels bij motorrijdersvereniging
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden. "Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan", zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging tegen persbureau ANP. "We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend."

Lege wegen: 'Dus gassen'
Wethouder Coenen geeft aan dat hij wel een verband ziet tussen de coronamaatregelen en het gedrag van de motorrijders. "De minister-president en burgemeesters roepen op om thuis te blijven. Veel inwoners houden zich eraan, dus lege wegen. Dan gaat bij sommige motorrijders het knopje om: de wegen zijn leeg, dus we geven gas."

Volgens de KNMV hebben veruit de meeste motorrijders zich gehouden aan het advies om niet de weg op te gaan. "Maar net als onder wandelaars en wielrenners zijn er altijd mensen die niet verstandig zijn. Als nu alleen de motorrijders hard worden aangepakt, zullen we van ons laten horen."

Meer dan drie mensen
Ook op andere plekken in het land, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden klaagden mensen over wangedrag van motorrijders. De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.

Het is vanwege de coronaviruspandemie verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder onderlinge afstand van tenminste anderhalve meter.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen