Documentairemaker Rocky Grispen heeft 40 dichtgemetselde tunnels gevonden in het Belgische Maaseik. Die tunnels kunnen volgens hem een nieuw licht werpen op de geschiedenis van de illustere roversbende de Bokkenrijders.
Al ruim 250 jaar houdt roversbende de Bokkenrijders de gemoederen bezig. Meer dan 1300 boeken zijn er al over verschenen. De bende was in de achttiende eeuw onder andere in Zuid-Limburg actief.
Rooftochten
Documentairemaker Grispen werd ook gegrepen door het verhaal en zoekt al een jaar naar tunnels die de bende gebruikt zou hebben om ongezien Maaseik in en uit te gaan voor hun rooftochten door Limburg. "Ik heb een stuk of veertig kelders met gangen gevonden."
Nieuw licht werpen
"Ik heb ook ruimtes gevonden die volledig zijn afgesloten en waar dus al tientallen jaren niemand meer geweest is. Die kelders en gangen kunnen een volledig nieuw licht werpen op de geschiedenis van deze stad. Maar eigenlijk moet het echte werk nog beginnen", zegt de door de Bokkenrijders gefascineerde Grispen.
Rooftochten door Limburg
De Bokkenrijders hadden een hoofdkwartier in Maaseik. Bendeleider Hendricus Houben woonde in een huis op de hoek van de Grote Markt. Dat huis bestaat nog altijd, net als de kelders van veel oude panden aan datzelfde plein. Volgens verschillende verhalen werden de rooftochten gepland vanuit de kelder van Houben die via ondergrondse gangen toegankelijk was. Grispen heeft zich ten doel gesteld die gangen te vinden en zichtbaar te maken.
Radar
Begin dit jaar ging Grispen daadwerkelijk aan de slag. Met een grondradar sleepte hij over de Grote Markt op zoek naar holtes die konden duiden op de aanwezigheid van gangen of kelders. Ook deed hij een oproep aan oudere inwoners uit de stad om kennis over het bestaan van tunnels met hem te delen.
Hulp van archeologen
Nu de tunnels zijn gevonden, moet het echte werk nog beginnen. Met de resultaten van zijn veldwerk hoopt Grispen nu het gemeentebestuur en de erfgoedinstanties te overtuigen. "Nu doe ik het meeste alleen in mijn vrije tijd en met de hulp van vrienden. Om dit verhaal tot volle wasdom te laten komen is professionele hulp nodig. Het zou mooi zijn om dit gangenstelsel te kunnen conserveren en bloot te leggen", zegt Grispen. "Het is onderdeel van de geschiedenis van de twee Limburgen. Het is belangrijk om dat te onderzoeken."
Grote droom
De allergrootste droom die Grispen heeft, is het maken van een grote documentaire over dit onderwerp. "Dan heb je een producent en flink wat budget nodig. Ik hoop dat ik genoeg informatie kan vinden om zo iemand te overtuigen en dat te realiseren." De huidige eigenaar van het Bokkenrijdershuis heeft nog niet willen meewerken aan het onderzoek van Grispen. Deze hoopt hij in de toekomst nog te kunnen overtuigen. De voortgang van zijn onderzoek is te volgen op Facebook.