Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk datalek bij afhandeling bankroet Topsport Limburg

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 16:02

Bij de afhandeling van het faillissement van Topsport Limburg is er mogelijk sprake van een datalek. Dat meldt curator Jacques Paulissen in zijn derde faillissementsverslag.

De curator heeft een onafhankelijk bureau naar de situatie laten kijken.

Onderzoek
"Nadat het ingeschakelde bureau bevestigde dat er sprake is geweest van een mogelijk datalek is daarvan melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens", zo staat in het verslag. "Deze kwestie is nog lopende en wordt verder onderzocht." Waar het precies om gaat, wil Paulissen op dit moment niet zeggen. "De zorgvuldigheid gebiedt dat. Maar het is wel een zaak die aandacht verdient", aldus Paulissen.

Faillissementswet
Uit zijn nieuwste verslag blijkt ook dat het financiële advieskantoor van voormalig interim-directeur Eric Bessems bijna 10.000 euro heeft terugbetaald. Volgens curator Jacques Paulissen was die betaling in strijd met de faillissementswet. De rechter-commissaris heeft hem hierin gelijk gegeven, zo blijkt uit het verslag.

Topsport Limburg werd eind oktober 2019 failliet verklaard. Een week eerder had de Raad van Toezicht het faillissement zelf aangevraagd. Maar tegelijk werden toen nog twee rekeningen betaald: een aan het advieskantoor van interim-directeur Bessems, en een aan een ingeschakeld advocatenkantoor. Die laatste rekening bedroeg 19.500 euro.

Ingewikkeld
Curator Paulissen vindt dat in strijd met de bepaling dat alle crediteuren gelijk behandeld moeten worden zodra duidelijk is dat een faillissement onontkoombaar is. Of ook het geld van het advocatenkantoor wordt teruggevorderd, is nog onduidelijk. Dat is nog 'voorwerp van beraad en overleg', staat in het verslag.

"Het is twijfelachtig. Ik moet daar nog een knoop over doorhakken. Maar het is ingewikkeld omdat het ook gaat over adviezen over andere onderdelen", zo zegt de curator. Met het advieskantoor van de interim-bestuurder is wel afgesproken dat het kantoor in ieder geval niet aansprakelijk wordt gesteld voor de advocatenkosten.

Verder wordt in het verslag nadrukkelijk vermeld dat de betaling aan het kantoor destijds is gebeurd 'op advies van het ingeschakelde advocatenkantoor'.

Boedel
Het bedrag dat in de failliete boedel zit, is in vergelijking met drie maanden geleden toegenomen met bijna 90.000 euro tot ruim 130.000 euro, zo blijkt ook uit het derde verslag van de curator. Dat heeft zeker niet alleen te maken van de teruggave van de vergoeding voor de interim-bestuurder maar ook met onder meer rentebijschrijvingen, betaalde rekeningen en de verkoop van materiële en immateriële zaken aan de provincie.

"Het betrof de volledige kantoorinventaris- en apparatuur, een Toyota personenbus type Pro-ace, alsmede data en bestanden", aldus het verslag. Met die laatste gegevens kon de provincie overgaan tot het opnieuw verstrekken van een topsportpas voor Limburgse talenten en topsporters. Dat liep daarvoor via Topsport Limburg.

Moeizame onderhandelingen
De provincie betaalde in totaal 30.000 euro voor de overdracht van de activa, exclusief btw, zo valt te lezen. De onderhandelingen daarover worden als 'enigszins moeizaam' omschreven. Tegenover de extra inkomsten stonden wel uitgaven in de vorm van een bankprovisie en de kosten van het onderzoek naar het mogelijke datalek. Maar per saldo was er dus een financieel voordeel van bijna 90.000 euro.

Over zes maanden, op 1 december, komt curator Jacques Paulissen met een nieuw verslag over het faillissement van Topsport Limburg.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen