Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk corona op nertsenfarm Venray

Geplaatst opmaandag 1 juni 2020 - 17:12

Op een nertsenhouderij in Venray zijn dieren mogelijk besmet met covid-19.

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag.

Nader onderzoek
Er vindt nader onderzoek plaats om te kijken of de dieren daadwerkelijk zijn besmet. Volgens Antoin Scholten, voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, gaat het om een bedrijf in Ysselsteyn.

Uitbreiding
Op nog drie nertsenbedrijven in Noord-Brabant is de ziekte met zekerheid vastgesteld. In totaal zijn er nu besmettingen op zes Brabantse nertsenbedrijven met acht verschillende locaties. De bedrijven liggen in de gemeenten Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Enkele van de besmette bedrijven liggen vlakbij de provinciegrens met Limburg.

Maatregelen
De eerste uitbraak van covid-19 bij nertsen werd vastgesteld in Noord-Brabant op 26 april. Toen werden er meteen voorzorgsmaatregelen genomen, zoals een verbod om dieren of mest vanaf een besmet bedrijf te vervoeren. Vorige week zijn de maatregelen verder uitgebreid. Zo moet elk bedrijf verplicht gescreend worden. De nieuwe besmettingen die aan het licht zijn gekomen en ook de verdenking van besmetting op het bedrijf in Venray zijn het resultaat van deze verplichte screening.

Brandbrief
Enkele dierenartsen, onder wie de Limburgse Kevin Willems, schreven onlangs een brandbrief aan het ministerie omdat ze vinden dat er meer onderzoek moet komen naar de overdracht van covid-19 van nertsen op de mens. Inmiddels zijn twee gevallen bekend van medewerkers van nertsenbedrijven die de ziekte hebben opgelopen via de dieren.

Lees ook: Brandbrief Limburgse dierenarts over corona bij nertsen

Limburg telt in totaal ongeveer 20 nertsenbedrijven die gevestigd zijn in Noord-Limburg.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen