Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijk breder fietspad voor overtocht praalwagens

Geplaatst opzaterdag 24 december 2016 - 10:18

Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of het mogelijk is om een zogenoemde 'langzaam verkeerverbinding' tussen Stein en Maasmechelen te realiseren, speciaal voor carnavalisten die meetrekken met halfvasten-optochten in België.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen actiegroep #A76gate, Rijkswaterstaat, gemeente Stein, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de provincie Limburg, zo schrijft de actiegroep op Facebook.

Overtocht
#A76gate wil de overtocht van praalwagens over de snelweg A76/E314 naar België mogelijk mogelijk maken. Ze streven naar een constructieve en veilige oplossing. Woordvoerder van het initiatief Ron de Rooy laat weten dat Rijkswaterstaat gaat kijken of de fietspaden die langs de snelweg liggen verbreed kunnen worden. "Zij spreken daarbij van een langzaam verkeerverbinding", zegt De Rooy. "In Maasbracht ligt al een dergelijke verbinding. Speciaal voor tractoren die aan de andere kant van de Maas moeten zijn."

Auto's tellen
Volgens De
Rooy is het een stap in de goede richting dat Rijkswaterstaat de verbreding wil onderzoeken. "Dat zou natuurlijk perfect zijn voor de overtocht. Maar ook wij blijven zoeken naar goede alternatieven", zo zegt hij. Eerder telde de actiegroep ook al auto's die op rustige momenten gebruik maken van de snelweg. Dit om te kijken of het mogelijk was dat de carnavalisten op een rustige zondagochtend rit naar België konden maken.

Lees ook: Minister wil oplossing voor carnavalswagens over snelweg

Omweg
De actiegroep vroeg eerder opnieuw een ontheffing aan om de overtocht van praalwagens, die meetrekken in Belgische optochten toch mogelijk te maken. Dit omdat Rijkswaterstaat vorig jaar liet weten dat er absoluut geen carnavalswagens op de snelweg mogen rijden. Dit na uitvoerige gesprekken tussen Rijkswaterstaat, carnavalisten, politie en de gemeenten Stein en Maasmechelen. Als alternatief werd een route (ruim 40 kilometer) via binnenwegen geboden.

Commotie
Twee jaar geleden ontstond onder carnavalisten in Nederlands Limburg commotie, nadat duidelijk werd dat zij van Rijkswaterstaat niet via de snelweg naar halfvastenoptochten mochten gaan. Een rit met de langzame wagens over de snelweg zou te gevaarlijk zijn. Dat terwijl de wagens al diverse jaren via de snelweg naar de optochten in Maasmechelen en Kotem trokken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Carnavalisten vragen ontheffing aan voor halfvasten-stoet
Carnavalisten gaan verkeer tellen op A76
Belgische politie begeleidt praalwagens naar halfvasten
Carnavalisten dienen WOB-verzoek in bij Rijkswaterstaat
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts