Overslaan en naar de inhoud gaan

'Moeten alle Fortuna Sittard-spelers blond haar hebben?'

Geplaatst opzaterdag 4 augustus 2018 - 10:47

Fortuna Sittard haalde tot dusver elf nieuwe spelers naar de club en keek daarbij niet bepaald naar nationaliteit; slechts één van hen had zijn wieg in Nederland staan. Mustafa Aztopal (40), technisch directeur van de club, vindt dat geen enkel probleem.

De term 'vreemdenlingenlegioen' viel deze zomer vaker als het ging over de activiteiten van de Sittardse club op de transfermarkt. Aztopal haalt er zijn schouders over op. "We zijn een internationale club."

Alle windstreken
Fortuna Sittard haalde een Amerikaan, een Australiër, twee Belgen, een Hongaar, een Moldaviër, een Senegalees, een Slowaak en twee Venezolanen in huis. "Waarom willen Nederlanders per se spelers uit eigen land, of uit België of Scandinavië?" vraagt Aztopal zich af. "Herkenbaarheid? Je identificeert je met een club, niet met een speler. Kijk naar topteams in Engeland. Chelsea speelt wekelijks zonder Engelse spelers en toch hebben de fans binding met de club."

Globaal netwerk
De Turkse technisch directeur heeft naar eigen zeggen geprobeerd de Nederlandse visie te begrijpen. "Echt waar, want ik heb respect voor dit land en de cultuur. Maar ik kan het hier gewoon niet over eens worden. Moeten alle spelers van Fortuna Sittard blond haar en blauwe ogen hebben? Wij kijken naar kwaliteit en karakter. Voetbal is globaal, als je een goed netwerk hebt. En geloof mij: wij hebben een goed netwerk."

Ronaldinho en Tony
Wat heet. Aztopal werkte jarenlang in de top van het Turkse bankwezen, voordat hij in 2011 de overstap maakte naar de voetballerij. Sindsdien werkte hij als general manager van de Turkse club Kasımpaşa en als consultant voor Qäbälä, een club uit Azerbeidzjan die mede dankzij Aztopal twee keer meedeed aan de groepsfase van de Europa League. Ook opende hij namens Qäbälä een voetbalschool met voetbalfenomeen Ronaldinho en werkte hij er samen met Arsenal-icoon Tony Adams.

Mustafa Aztopal zette onder meer een voetbalschool op met de legendarische Ronaldinho.
Foto: ANP

Nieuwe standaard
​Met al zijn bagage wil Aztopal van Fortuna Sittard een stabiele Eredivisie-deelnemer maken. "We zijn nog lang niet klaar. Tot dusver hebben we gedaan wat we naar alle redelijkheid konden doen. Maar het is niet zo dat promotie het einddoel was toen we hieraan begonnen. Dit moet een stabiele Eredivisie-club worden en niets anders mag het uitgangspunt zijn."

Spelers verkopen
De club is een nieuwe weg ingeslagen en daar past nieuw spelersbeleid bij. Het vizier is vooral gericht op jonge, talentvolle voetballers die op termijn geld kunnen opleveren. "Wil je de club laten groeien, dan heb je geld nodig", legt Aztopal uit. "Je hebt vast inkomen als media- en sponsorgelden, maar je kunt waarde toevoegen door spelers te verkopen. Zo doen de grote clubs in Portugal het ook."

Niet begroot
Overigens benadrukt de Turkse directeur dat de verkoop van spelers niet wordt begroot. "Je kunt wel zeggen: 'Dit is een goede speler, die gaat misschien geld opleveren.' Maar misschien valt hij enorm tegen en levert hij dat bedrag helemaal niet op. We begroten dus op basis van vaste inkomsten. Geld uit transfers zien we als bonus. Daarmee kunnen we de club verder helpen."

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen