Overslaan en naar de inhoud gaan

Moet L1 in het Limburgs gaan uitzenden?

Geplaatst opdinsdag 8 maart 2016 - 20:28

Omrop Fryslân zendt in het Fries uit, maar L1 niet volledig in het Limburgs.

"Als dat een argument is om een aparte status te krijgen zoals Omroep Fryslân, zou je meer in streektaal uit moeten zenden." Dat zei CDA-Statenlid Max Ruiters in een gesprek over de Mediawet in het L1-programma AvondGasten. "Dan moet je serieus naar de programmering kijken."

Streektaal
Maandag stuurde de provincie een brief naar de leden van de Eerste Kamer om te pleiten voor zo'n uitzonderingspositie. Daarin staat dat de regionale omroepen "een buitengewoon belangrijke rol vervullen bij de instandhouding en bevordering van de streektaal."

Geef jouw mening op 1Limburg-Facebook

Op straat
Taaljournalist Gaston Dorren vindt dat er veel voor te zeggen is om al die regionale omroepen in streektaal uit te laten zenden. L1 gebruikt streektaal zoals je dat op straat ook doet, zegt hoofdredacteur Leo Hauben. "Bij de bakker praat je dialect, bij de slager Nederlands, bijvoorbeeld. De formele voertaal is meestal Nederlands. 200.000 euro extra, met als voorwaarde dat dan alles in het Limburgs moet, dat vind ik een beetje een ordinaire aanpak."

Steun
Een meerderheid van de senatoren in de Eerste Kamer steunde dinsdag het voorstel van staatssecretaris Sander Dekker om de nieuwe Mediawet met alle aanpassingen op te knippen en opnieuw aan het parlement voor te leggen. Een uitzonderingspositie voor L1 zit er waarschijnlijk niet in.

Lees ook: Geen aparte status voor L1 in nieuwe Mediawet

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

'L1 moet uitzonderingspositie krijgen in nieuwe mediawet'
'Staatssecretaris Dekker maakt er een puinhoop van'
CDA wil een aparte status voor L1
Dialect streektaal Limburgs leesplankje
Euvereinkoms veur erkinning Limburgs as streektaal
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen