Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeder van Nicky over 'roofdier' Brech: 'Nick was kansloos'

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 13:08

Een emotionele zus en moeder van Nicky Verstappen hebben woensdag de man toegesproken die hun broer en zoon zou hebben gedood en misbruikt: Jos Brech (57). "Jij bent geen mens, maar een monster."

Opvallend detail: de rechtbank liet de zaal zodanig ombouwen dat nabestaanden Brech in de ogen konden kijken tijdens het spreken.

Lees ook: Advocaat over zaak Nicky Verstappen: 'Deze zaak is klaar'

Brok verdriet
Dat was immers de uitdrukkelijke wens van de familie Verstappen. De ingreep van de rechtbank bleek niet voor niets; Brech keek de nabestaanden recht aan. "Mijn ouders zijn door alles compleet verscheurd. De ooit zo vrolijke pap en mam waren opeens een brok verdriet en ellende. Wij willen alles weten", zei zus Femke.

"Heeft hij nog lang geleefd? Was hij bang? Had hij pijn? Heeft hij om ons geschreeuwd? Op al deze vragen moet jij ons antwoord geven, Brech. Dat ben je aan ons verplicht."

Video: L1

Samen naar Ajax
Ook moeder Berthie kwam aan het woord. "Er is geen dag voorbijgegaan zonder verdriet. We hebben al die lange, donkere dagen geteld. Hij zou nu een man van 33 jaar oud zijn geweest. We kunnen alleen maar fantaseren hoe dat zou zijn. Dat we een trotse opa en oma zouden zijn van zijn kinderen. Dat hij samen met zijn vader naar Ajax zou gaan."

Roofdier Brech
Zover zou het dus niet komen. "Want onze Nick was kansloos. Kansloos als prooi van een roofdier dat zich niet kon beheersen. Dat komt door jou, Brech. Jij bent de dader. Daar heb ik geen enkele twijfel over. En wat doe jij? Je zwijgt. Als dan na twee jaar het proces begint, kom je met een in elkaar geflanst filmpje. Wij vragen ons af wat er werkelijk met Nick is gebeurd. Jij weet dat."

Lees ook: Rechters in zaak Nicky: 'Verklaring Brech roept vragen op'

Moeilijk en pijnlijk
Brech reageerde na afloop van iedere verklaring. "Het is moeilijk en pijnlijk te horen hoeveel verdriet dit de familie Verstappen doet. De dood van Nicky Verstappen heeft mij ook geraakt, maar het is waarschijnlijk niets vergeleken met de pijn die de familie heeft. Toch kan ik niet meer bijdragen aan het ophelderen van deze zaak dan wat ik in mijn verklaring heb gezegd."

Ook de tante van Nicky sprak Jos Brech toe:

Video: L1

Hoe en waarom?
Volgens slachtofferadvocaat Wendy van Egmond heeft de familie Verstappen ontzettend veel kosten gemaakt door toedoen van Brech. Zo moesten de nabestaanden de uitvaart en de grafsteen van Nicky betalen, maar maakten ze ook reiskosten door duizenden kilometers te rijden naar bijvoorbeeld de plaats delict, verschillende mediabedrijven, rechtszaken en politiebureaus.

Het is onduidelijk hoe hoog het bedrag is dat de familie vordert als schadevergoeding. Maar het belangrijkste, volgens Van Egmond: "De familie blijft maar gissen naar hoe en waarom."

Sporen op lichaam
Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Het toen elfjarige jongetje uit Heibloem werd later dood aangetroffen in een kerstbomenperceeltje op de heide. Twintig jaar later werd Brech gearresteerd op basis van dna-sporen. Er werden ruim twintig sporen van de vijftiger op het lichaam, de pyjama- en onderbroek van Nicky ontdekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen