Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne Neanderthalers in Brunssum

Geplaatst opdonderdag 8 maart 2018 - 20:45

Bij een archeologische opgraving in Brunssum zijn sporen ontdekt van neanderthalers. Het kamp waar de oermensen leefden, is zo'n 85.000 jaar oud.

Het bijzondere aan de vondst is dat het feit dat er niet alleen vuurstenen werktuigen zijn gevonden, maar ook verglaasd houtskool en een stukje hematiet. Dat is een mineraal beter bekend als oker. Beide vondsten zijn zeldzaam voor Neanderthalervindplaatsen en ondersteunen recente theorieën over Neanderthalers.

Science
Vorige maand publiceerde het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift SCIENCE een artikel waarin stond dat voor het eerst is aangetoond dat ook Neanderthalers 65.000 jaar geleden grotschilderingen maakten. Dat deden ze met oker. En dat mineraal is ook in het Neanderthalerkamp in Brunssum gevonden.

Teerlijm
Van Neanderthalers is bekend dat ze lijm maakten. Ze hadden daar een aantal methoden voor. Maar die komen er allemaal op neer dat ze dennen- of berkenbast verhitten om de hars te winnen. De teerachtige stof die dan ontstaat gebruiken ze als lijm.

Vuur
De vindplaats bij Amstenrade bevat aanwijzingen voor een vuur in de vorm van verbrande vuurstenen en verglaasd houtskool. Die verglazing treedt op bij het maken van teer. Dat is een aanwijzing dat de Neanderthalers bij Amstenrade ook lijm hebben gemaakt, zegt onderzoeker Yannick Raczynski-Henk. Bijzonder, want er zijn maar weinig vindplaatsen, die restanten bevatten van dat proces.

College Buitenring
De onderzoekers hebben de resultaten van hun onderzoek deze week gepresenteerd tijdens het College Buitenring. Daar werden ook andere vondsten gepresenteerd die archeologen hebben gedaan bij de aanleg van de Buitenring.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen