Overslaan en naar de inhoud gaan

Model Stefanie Joosten schittert in nieuwe game en film

Geplaatst opmaandag 30 juli 2018 - 20:17

De Roermondse Stefanie Joosten schittert binnenkort in een nieuwe Japanse virtual realitygame en een Franse animatiefilm.

Het 29-jarige model komt zelf niet in beeld. Ze is als stemactrice te bewonderen. "Voor de videogame doe ik voice-acting en zing ik de themesong", zegt Joosten in gesprek met 1Limburg. Over het spel, dat over een tijdje wordt uitgebracht door de Japanse ontwikkelaar Amata, mag het model nog niks zeggen.

Stemactrice en zang
De nieuwe Japanse game is niet de enige klus waar Joosten voorlopig druk mee is. "Ik ben ook gevraagd voor een Franse animatiefilm", zegt ze. "Het is een Engelstalige film, want ik spreek geen Frans. Het wordt een muzikale film. Dus ook hierbij moet ik zingen."

Quiet
Joosten ging negen jaar geleden naar Japan voor haar studie. Daar werd ze ontdekt als model en zette ze haar eerste stapjes als actrice. Ze werd later wereldberoemd onder de gamers toen ze werd gevraagd om in de popularie game Metal Gear Solid The Phantom Pain te spelen. Het karakter Quiet, een zwijgzame sluipschutter, is gebaseerd op Joosten. Voor Metal Gear Solid zijn haar lichaam, bewegingen en gezichtsuitdrukking ingescand.

Lees ook: Limburgs model Stefanie Joosten in Japanse videogame

Harde leerschool
Tijdens haar studie is ze na een paar workshops en trainingen in de acteerwereld gerold. "Ik had een grote rol bij een toneelgroep. We hebben zo'n 60 voorstellingen gegeven", zegt ze. "Het was niet makkelijk. Ik moest zelfs in een Japans dialect acteren. Het was een goede, maar harde leerschool." De regisseur van het stuk was streng en vroeg héél veel van zijn acteurs. "Het is heel goed voor me geweest. Sindsdien heb ik geen last meer van podiumangst.

Tokyo
Daarna heeft ze nog een aantal audities gedaan voor reclamespotjes. Zo schittert ze bijvoorbeeld ook in een commercial die de metropool Tokyo heeft gemaakt om de stad te promoten voor de Olympische Spelen.

Nuchter
In Nederland kan Joosten gewoon over straat. In andere landen is dat wel anders. "Het is nog steeds onwerkelijk dat ik in zo'n grote game speel. Het is een apart gevoel dat mensen je nog steeds als Quiet zien. Sterker nog, op straat spreken ze me regelmatig aan als Quiet", zegt gamebabe Joosten. "Ik heb ook het gevoel dat er in andere landen meer Medal Gear Solid-fans zijn. Nederlanders zijn volgens mij te nuchter voor een game met zoveel fantasy-elementen."

Films
Haar rol als Quiet heeft Joosten ook de nodige filmrollen opgeleverd. Zo speelde ze bijvoorbeeld in de films Hostage X en Transit 17. "Hostage X was in Japanse bioscopen te zien. Verder is die film nu ook in Amerika te koop bij Walmart en Target. Dat is natuurlijk goed voor de verspreiding", zegt ze. Ze speelt niet alleen maar in Japanse of andere internationale films. De brunette was ook te zien in de Limburgse film Tot Inkeer. De film over het leven van ridder Gerlachus is geregisseerd door Vincent Konings. "Het was een kleine, maar mooie rol. Ik vond het vooral fijn dat ik ook in Limburgse film mocht spelen. Ik ben in Japan begonnen. Daarom vind ik het leuk als ik hier ook dingen mag doen."

Nerds
Woensdag stapt Joosten in het vliegtuig om naar de grote gameconventie FestiGame in Chili te gaan. Joosten, die er openlijk voor uitkomt dat ze een nerd is, kijkt enorm uit naar drie dagen lang meet and greets met fans. "Het is gewoon heel leuk om daar allemaal collega's en fans te ontmoeten", zegt ze. "Gamecons worden altijd gezien als een soort ontmoetingsplek voor nerds, maar dat is onzin. Zo zie je bijvoorbeeld een behoorlijke verschuiving dat er ook steeds meer vrouwelijke gamefans komen."

Jury
In Chili moet Joosten uiteraard weer als zangeres het podium op om Quiet's Theme te zingen. Dat vinden de fans natuurlijk fantastisch. Joosten zelf heeft vooral zin om als jurylid cosplayers te beoordelen. Dit zijn fans die in de huid kruipen van populaire karakters uit games. "Waarschijnlijk ga ik daar heel wat vrouwen zien die zich als Quiet verkleden. Héél soms zijn er ook mannen die dat doen", zegt ze. "Het is natuurlijk heel gaaf als mannen dat doen. Iedereen voelt zich vrij op die conventies. Hun hobby is hun leven. Ik kijk er dan ook naar uit om cosplayers te ontmoeten."

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen