Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB: 'Spullen afhalen bij winkels doekje voor het bloeden'

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 15:45

Vanaf volgende week mogen niet-essentiële winkels open voor klanten die spullen komen afhalen, maar dat noemt voorzitter Monique Princen een 'doekje voor het bloeden'.

MKB Limburg is teleurgesteld over de verlenging van de lockdown met nog eens drie weken, tot 2 maart. Princen had liever gezien dat de winkels weer helemaal open mochten. "Het is een klein lichtpuntje, maar we zien het als een heel klein kiertje," meent de voorzitter van MKB Limburg.

Click&Collect
Princen verwacht ook dat lang niet alle bedrijven gebruik gaan maken van het zogenaamde click&collect systeem. Daarbij kunnen klanten vooraf bestellen (telefonisch of online) en de bestelling later in de winkel afhalen. Restaurants doen dat al maanden, maar voor veel winkels ligt dat toch iets lastiger.

"Hoe gaat een meubelzaak dat bijvoorbeeld doen? Een bankstel is niet iets wat je bestelt en gaat afhalen. Veel bedrijven zullen deze 'versoepeling' echt niet zien zitten. En als de kosten te groot worden en het weinig oplevert, denk ik dat ze wel een paar weken wachten tot ze echt weer open kunnen," aldus Princen.

Veilig open
Het midden- en kleinbedrijf had liever gezien dat winkels weer geleidelijk open waren gegaan. "Door middel van allerlei protocollen hebben ze laten zien dat dat veilig kan en ook de horeca heeft dat bewezen. Nu ontbreekt het opnieuw aan perspectief," zegt de voorzitter.

Princen verwacht dat veel bedrijven het moeilijk gaan krijgen. "We krijgen veel schrijnende berichten binnen van ondernemers. Er zijn nu nog weinig faillissementen, mede door de steun van de overheid en het uitstellen van allerlei kosten (huur en belasting), maar dat kan nooit alles 100 procent vergoeden. Ik verwacht dat veel bedrijven het zwaar krijgen."

Cadeauwinkel
Ook ondernemers zelf noemen de versoepelingen voor de winkels een 'doekje voor het bloeden'. Harry Vaessen heeft een cadeauwinkel in Weert en brengt af en toe een bestelling naar een klant. Hoewel hij bijna met pensioen gaat, heeft hij nu toch maar een onlineshop geopend.

Vanaf volgende week kunnen mensen iets bestellen en dat een paar uur per dag in de winkel afhalen. "Maar eigenlijk werkt dat bij mij niet. Mensen moeten hier rondkijken en dan wat kopen. Had dan bijvoorbeeld gezegd dat er voor kleine winkeltjes slecht één klant tegelijk in de zaak mag zijn, dat had voor mij beter gewerkt," zegt Vaessen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen