Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB: 'Spullen afhalen bij winkels doekje voor het bloeden'

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 15:45

Vanaf volgende week mogen niet-essentiële winkels open voor klanten die spullen komen afhalen, maar dat noemt voorzitter Monique Princen een 'doekje voor het bloeden'.

MKB Limburg is teleurgesteld over de verlenging van de lockdown met nog eens drie weken, tot 2 maart. Princen had liever gezien dat de winkels weer helemaal open mochten. "Het is een klein lichtpuntje, maar we zien het als een heel klein kiertje," meent de voorzitter van MKB Limburg.

Click&Collect
Princen verwacht ook dat lang niet alle bedrijven gebruik gaan maken van het zogenaamde click&collect systeem. Daarbij kunnen klanten vooraf bestellen (telefonisch of online) en de bestelling later in de winkel afhalen. Restaurants doen dat al maanden, maar voor veel winkels ligt dat toch iets lastiger.

"Hoe gaat een meubelzaak dat bijvoorbeeld doen? Een bankstel is niet iets wat je bestelt en gaat afhalen. Veel bedrijven zullen deze 'versoepeling' echt niet zien zitten. En als de kosten te groot worden en het weinig oplevert, denk ik dat ze wel een paar weken wachten tot ze echt weer open kunnen," aldus Princen.

Veilig open
Het midden- en kleinbedrijf had liever gezien dat winkels weer geleidelijk open waren gegaan. "Door middel van allerlei protocollen hebben ze laten zien dat dat veilig kan en ook de horeca heeft dat bewezen. Nu ontbreekt het opnieuw aan perspectief," zegt de voorzitter.

Princen verwacht dat veel bedrijven het moeilijk gaan krijgen. "We krijgen veel schrijnende berichten binnen van ondernemers. Er zijn nu nog weinig faillissementen, mede door de steun van de overheid en het uitstellen van allerlei kosten (huur en belasting), maar dat kan nooit alles 100 procent vergoeden. Ik verwacht dat veel bedrijven het zwaar krijgen."

Cadeauwinkel
Ook ondernemers zelf noemen de versoepelingen voor de winkels een 'doekje voor het bloeden'. Harry Vaessen heeft een cadeauwinkel in Weert en brengt af en toe een bestelling naar een klant. Hoewel hij bijna met pensioen gaat, heeft hij nu toch maar een onlineshop geopend.

Vanaf volgende week kunnen mensen iets bestellen en dat een paar uur per dag in de winkel afhalen. "Maar eigenlijk werkt dat bij mij niet. Mensen moeten hier rondkijken en dan wat kopen. Had dan bijvoorbeeld gezegd dat er voor kleine winkeltjes slecht één klant tegelijk in de zaak mag zijn, dat had voor mij beter gewerkt," zegt Vaessen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen