Overslaan en naar de inhoud gaan

'MKB profiteert ook van Europees miljardenprogramma'

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 13:40

Het Limburgse bedrijfsleven kan ook profiteren van de 18 miljard die nu via de Europese investeringsbank vrij komt.

Dat zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy, die donderdag mee heeft gestemd over de Europese crisismaatregelen.

Extra leningen
"De Limburgse bedrijven krijgen toegang tot de extra leningen via de Nederlandse systeembanken. Cruciaal in deze moeilijke periode", zo zegt Lenaers. "We gaan als Europa niet over volksgezondheid, maar we hebben wel forse bevoegdheden over economie. Die gebruiken we nu".

Afstand
Lenaers bracht zijn stem uit van op afstand. Dat was voor het eerst, formeel moeten besluiten in Brussel worden genomen. "Maar in deze situatie was het onverantwoord om alle parlementariërs vanuit heel Europa naar Brussel te vliegen. Daarom hebben we eerst besloten om de stemprocedure aan te passen."

Bevoegdheden
Door de verschillen in aanpak van de corona-crisis, pleiten sommige parlementariërs voor meer Europese bevoegdheden op het gebied van volksgezondheid. Lenaers vindt dat geen goed idee.
"Ieder land is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen volksgezondheid. Dat hebben we heel bewust afgesproken in Europa. Nationale experts kennen de situatie in hun eigen land het beste. We moeten erop vertrouwen dat zij ook de beste maatregelen nemen voor hun eigen land. En die verschillen in aanpak moeten we dan accepteren. Die zijn in de Euregio overigens helemaal niet zo groot als het nu wordt voorgesteld", zo zegt Lenaers.

"Het is veel te makkelijk om nu te roepen dat gezondheid op Europees niveau beslist moet worden. Kijk naar de toespraak van Rutte. Die had nu heel veel impact. Als Ursula von der Leyen die oproep had gedaan, had dat een ander effect gehad", aldus Lenaers in het L1-programma AvondGasten.


Noodscenario
Wel pleit de Europarlementariër uit Stramproy voor een Europees noodscenario. "Je zou kunnen werken aan een Europees draaiboek voor scenario's zoals dit. Ziekenhuizen hebben die ook klaarliggen, wij hebben nog niets. Maar dat is iets om over te praten als deze crisis achter de rug is."

Commissie
Naast de extra leningen via de Europese Investeringsbank, komt er ook 37 miljard vrij uit de fondsen voor regionaal beleid. De Europese Commissie wil dat geld besteden aan hulp voor getroffen bedrijven en werknemers, maar ook om extra kosten voor de gezondheidszorg in de Europese lidstaten op te vangen.


Het fonds wordt gevuld met geld dat wel al in de begroting zat, maar nog niet is uitgegeven.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen