Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB-Limburg wil meer samenwerking over Duitse grens

Geplaatst opmaandag 6 januari 2020 - 17:15

MKB-Limburg heeft zich aangesloten bij de Euregio Rijn-Maas-Noord, in de hoop dat bedrijven in Noord- en Midden-Limburg meer mogelijkheden krijgen om samen te werken over de Duitse grens.

"We zijn lid van de Euregio geworden zodat grensoverschrijdende kansen beter kunnen worden benut", aldus voorzitter Gijs Hendrikx van de MKB-regio Noord-Limburg. "Dat werkt het beste wanneer we Duitse en Nederlandse ondernemers samenbrengen in een netwerk."

Cyberveiligheid
Hendrix denkt bijvoorbeeld aan samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt en cyberveiligheid. "Digitale infrastructuur wordt niet beperkt door landsgrenzen. Maar hoe organiseer je de beveiliging ervan het beste? En hoe richt je de arbeidsbemiddeling zo in dat mensen over de grens aan de slag kunnen?", zo zegt Hendrikx.

Schwalmtal ook lid
Behalve MKB-Limburg heeft ook de Duitse gemeente Schwalmtal zich aangesloten bij de noordelijke euregio. Burgemeester Michael Pesch omschrijft zijn gemeente als een van oudsher sterke industriegemeente. Zo zijn er twee grote industrieterreinen in ontwikkeling 'waar Nederlandse ondernemingen natuurlijk welkom zijn'. Schwalmtal presenteert zich ook als toeristische gemeente omdat het oostelijk deel van het natuurpark Schwalm-Nette op zijn grondgebied ligt. "Toeristen zijn welkom voor een kort of langer verblijft", verklaart burgemeester Pesch, wiens moeder overigens uit Nederland kwam.

Samenwerking
Met Schwalmtal erbij zijn er nu 30 gemeenten lid van de Euregio Rijn-Maas-Noord. Aan Nederlandse kant doen 13 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten mee, zoals Roermond, Venlo, Venray, Weert en Echt-Susteren. Tot de 17 Duitse gemeenten behoren Krefeld, Mönchengladbach, Straelen en Niederkrüchten. Ook een aantal Duitse Kamers van Koophandel en nu dus ook MKB-Limburg maken deel uit van het samenwerkingsverband.

Nieuwe directeur
De Euregio Rijn-Maas-Noord krijgt vanaf 1 maart ook een nieuwe directeur in de persoon van Maike Hajjoubi. Zij volgt Andy Dritty op, die in juni is geïnstalleerd als gedeputeerde. De 35-jarige Hajjoubi is Duitse en studeert en werkt al bijna zestien jaar in Nederland. Momenteel is zij nog onderwijsmanager bij Fontys Hogeschool voor Pedagogiek in Sittard.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen