Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB Limburg maakt eindelijk werk van leegstand

Geplaatst opwoensdag 9 december 2015 - 6:32

Ingrijpende en pijnlijke maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat Limburg in 2020 niet meer de landelijke koploper is als het gaat om winkelleegstand.

Dat blijkt uit de nieuwe visie van MKB Limburg op de detailhandel.

Goede voornemens
Die is vervroegd op papier gezet, omdat van de goede voornemens uit de visie 2011 niet veel terecht is gekomen. In 2010 was Limburg met een leegstand van 8,3 procent al de provincie met de meeste lege winkels. Dit jaar bedraagt de leegstand een kleine 11 procent met uitschieters tot 20 procent. Het landelijk gemiddelde is 6 tot 8 procent.

Nieuwe winkelcentra
In plaats van een afname is sinds 2011 een forse toename van het aantal vierkante meters winkel geconstateerd. Dit komt onder meer doordat enkele maatregelen die in 2011 werden aangekondigd, niet zijn uitgevoerd. Tot overmaat van ramp worden op dit moment in de provincie nieuwe winkelcentra gebouwd, bijvoorbeeld het Maankwartier in Heerlen, en zijn vergunningen afgegeven voor nog meer nieuwe winkels.

Straf
De belangenclub voor het midden- en kleinbedrijf komt met een pakket aan maatregelen en krijgt daarbij hulp van de provincie. Er worden zelfs plannen voor nieuwe winkels geschrapt. Daarover moeten gemeenten afspraken met elkaar maken. Er komt een provinciale wet waarin straffen worden opgenomen voor gemeenten die de gemaakte afspraken niet nakomen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Actie tegen leegstand winkels
Leegstand nieuw winkelcentrum Bergen is 'dramatisch'
Winkelleegstand in Limburg neemt iets af
Negen nieuwe zaken in Sittard door Streetwise
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen