Overslaan en naar de inhoud gaan

MKB Limburg maakt eindelijk werk van leegstand

Geplaatst opwoensdag 9 december 2015 - 6:32

Ingrijpende en pijnlijke maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat Limburg in 2020 niet meer de landelijke koploper is als het gaat om winkelleegstand.

Dat blijkt uit de nieuwe visie van MKB Limburg op de detailhandel.

Goede voornemens
Die is vervroegd op papier gezet, omdat van de goede voornemens uit de visie 2011 niet veel terecht is gekomen. In 2010 was Limburg met een leegstand van 8,3 procent al de provincie met de meeste lege winkels. Dit jaar bedraagt de leegstand een kleine 11 procent met uitschieters tot 20 procent. Het landelijk gemiddelde is 6 tot 8 procent.

Nieuwe winkelcentra
In plaats van een afname is sinds 2011 een forse toename van het aantal vierkante meters winkel geconstateerd. Dit komt onder meer doordat enkele maatregelen die in 2011 werden aangekondigd, niet zijn uitgevoerd. Tot overmaat van ramp worden op dit moment in de provincie nieuwe winkelcentra gebouwd, bijvoorbeeld het Maankwartier in Heerlen, en zijn vergunningen afgegeven voor nog meer nieuwe winkels.

Straf
De belangenclub voor het midden- en kleinbedrijf komt met een pakket aan maatregelen en krijgt daarbij hulp van de provincie. Er worden zelfs plannen voor nieuwe winkels geschrapt. Daarover moeten gemeenten afspraken met elkaar maken. Er komt een provinciale wet waarin straffen worden opgenomen voor gemeenten die de gemaakte afspraken niet nakomen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Actie tegen leegstand winkels
Leegstand nieuw winkelcentrum Bergen is 'dramatisch'
Winkelleegstand in Limburg neemt iets af
Negen nieuwe zaken in Sittard door Streetwise
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen