Overslaan en naar de inhoud gaan

Missie Limburger geslaagd: Amerikaanse soldaat herbegraven

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 20:01

Het kostte Nowy van Hedel twaalf jaar, maar hij is nu dan toch in zijn missie geslaagd: de vermiste Amerikaanse soldaat Clifford Mills heeft een gezicht gekregen én is herbegraven in de Verenigde Staten.

"Ik heb mezelf twee beloftes gemaakt: ik wilde een foto van hem vinden en ik wilde de familie laten weten dat iemand hier aan hem denkt. In twaalf jaar krijg je zo veel informatie, dat je eigenlijk zijn hele levensweg kunt uitzoeken", zegt Van Hedel woensdag in L1mburg Centraal.

Troy, Illinois
Van Hedel adopteerde twaalf jaar geleden de naam van de soldaat op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Na grondig onderzoek kwam hij erachter dat de 'vermiste' soldaat begraven was in het Belgische Henri-Chapelle. Mills werd vervolgens herbegraven in de Amerikaanse plaats Troy, Illinois.

Zwaar en emotioneel
Van Hedel keerde woensdag terug uit de Verenigde Staten, waar hij de herbegrafenis bijwoonde. "Het was een heel zwaar, emotioneel weekend. De dank die je van die familie krijgt, is met geen pen te beschrijven", aldus de emotionele Limburger. "Het is heel bijzonder dat hij terug is en naast zijn vrouw begraven is."

Afsluiting
Nu Mills gerepatrieerd is, is het zeker niet 'klaar' voor Van Hedel. "Andere families die vragen hebben, hebben mij inmiddels ook bereikt. Ik ben hier nu al veertien, vijftien jaar mee bezig en dat zal ik blijven doen. Ik wil die families ook van een stukje afsluiting voorzien."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen