Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Misoogst door droogte: 'Friet wordt kleiner'

Geplaatst opwoensdag 31 oktober 2018 - 11:53

De extreme droogte van dit jaar heeft bij veel Limburgse boeren gezorgd voor een misoogst. Vooral aardappelen, suikerbieten en uien hebben schade geleden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogstraming is gebaseerd op een enquête onder 5000 boeren. In Zuid-Limburg is de schade het grootst, laat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weten.

Frietje
"De consument zal merken als ze straks een frietje bestellen dat het duidelijk kleiner en minder van kwaliteit is", zegt LLTB-regiobestuurder Johan Geraats. "De prijs voor uien zal waarschijnlijk hoger worden, omdat de oogst dramatisch slecht is in Nederland."

Landelijk gezien valt de aardappeloogst 23 procent lager uit dan vorig jaar. Suikerbieten worden naar schatting 13 procent minder geoogst. Maar met een opbrengst van minder dan 44 procent spannen vooral uien de kroon.

Schade
"Boeren in Noord- en Midden Limburg hebben nog een redelijke opbrengst omdat ze beregend hebben", vertelt Geraats, die zelf aardappelboer in Baexem is. De schade in Zuid-Limburg is groter vergeleken met de rest van de provincie. "In Zuid-Limburg hoeven ze van oorsprong niet veel te beregenen. De grond is daar vruchtbaarder. Maar door droogte houdt het daar op een gegeven moment ook op."

Lees ook: LLTB wil onderzoek naar droogteschade

"In Zuid-Limburg hebben boeren op sommige plekken de uien niet eens geoogst vanwege de schade door de droogte", zegt Geraats. Alle gewassen hebben volgens hem schade door de droogte. "Maar vooral uien en aardappelen zijn gevoelig. Als je normaal 50.000 kilo oogst, heb je dit jaar maar zo'n 30.000 kilo."

Geen schadevergoeding
De boeren krijgen vooralsnog geen schadevergoeding. Dat komt omdat Nederland de extreme droogte niet erkent als ramp. In tegenstelling tot buurlanden België en Duitsland.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1

Meest gelezen