Overslaan en naar de inhoud gaan

Misoogst door droogte: 'Friet wordt kleiner'

Geplaatst opwoensdag 31 oktober 2018 - 11:53

De extreme droogte van dit jaar heeft bij veel Limburgse boeren gezorgd voor een misoogst. Vooral aardappelen, suikerbieten en uien hebben schade geleden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogstraming is gebaseerd op een enquête onder 5000 boeren. In Zuid-Limburg is de schade het grootst, laat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weten.

Frietje
"De consument zal merken als ze straks een frietje bestellen dat het duidelijk kleiner en minder van kwaliteit is", zegt LLTB-regiobestuurder Johan Geraats. "De prijs voor uien zal waarschijnlijk hoger worden, omdat de oogst dramatisch slecht is in Nederland."

Landelijk gezien valt de aardappeloogst 23 procent lager uit dan vorig jaar. Suikerbieten worden naar schatting 13 procent minder geoogst. Maar met een opbrengst van minder dan 44 procent spannen vooral uien de kroon.

Schade
"Boeren in Noord- en Midden Limburg hebben nog een redelijke opbrengst omdat ze beregend hebben", vertelt Geraats, die zelf aardappelboer in Baexem is. De schade in Zuid-Limburg is groter vergeleken met de rest van de provincie. "In Zuid-Limburg hoeven ze van oorsprong niet veel te beregenen. De grond is daar vruchtbaarder. Maar door droogte houdt het daar op een gegeven moment ook op."

Lees ook: LLTB wil onderzoek naar droogteschade

"In Zuid-Limburg hebben boeren op sommige plekken de uien niet eens geoogst vanwege de schade door de droogte", zegt Geraats. Alle gewassen hebben volgens hem schade door de droogte. "Maar vooral uien en aardappelen zijn gevoelig. Als je normaal 50.000 kilo oogst, heb je dit jaar maar zo'n 30.000 kilo."

Geen schadevergoeding
De boeren krijgen vooralsnog geen schadevergoeding. Dat komt omdat Nederland de extreme droogte niet erkent als ramp. In tegenstelling tot buurlanden België en Duitsland.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen