Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Misoogst door droogte: 'Friet wordt kleiner'

Geplaatst opwoensdag 31 oktober 2018 - 11:53

De extreme droogte van dit jaar heeft bij veel Limburgse boeren gezorgd voor een misoogst. Vooral aardappelen, suikerbieten en uien hebben schade geleden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogstraming is gebaseerd op een enquête onder 5000 boeren. In Zuid-Limburg is de schade het grootst, laat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) weten.

Frietje
"De consument zal merken als ze straks een frietje bestellen dat het duidelijk kleiner en minder van kwaliteit is", zegt LLTB-regiobestuurder Johan Geraats. "De prijs voor uien zal waarschijnlijk hoger worden, omdat de oogst dramatisch slecht is in Nederland."

Landelijk gezien valt de aardappeloogst 23 procent lager uit dan vorig jaar. Suikerbieten worden naar schatting 13 procent minder geoogst. Maar met een opbrengst van minder dan 44 procent spannen vooral uien de kroon.

Schade
"Boeren in Noord- en Midden Limburg hebben nog een redelijke opbrengst omdat ze beregend hebben", vertelt Geraats, die zelf aardappelboer in Baexem is. De schade in Zuid-Limburg is groter vergeleken met de rest van de provincie. "In Zuid-Limburg hoeven ze van oorsprong niet veel te beregenen. De grond is daar vruchtbaarder. Maar door droogte houdt het daar op een gegeven moment ook op."

Lees ook: LLTB wil onderzoek naar droogteschade

"In Zuid-Limburg hebben boeren op sommige plekken de uien niet eens geoogst vanwege de schade door de droogte", zegt Geraats. Alle gewassen hebben volgens hem schade door de droogte. "Maar vooral uien en aardappelen zijn gevoelig. Als je normaal 50.000 kilo oogst, heb je dit jaar maar zo'n 30.000 kilo."

Geen schadevergoeding
De boeren krijgen vooralsnog geen schadevergoeding. Dat komt omdat Nederland de extreme droogte niet erkent als ramp. In tegenstelling tot buurlanden België en Duitsland.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen