Overslaan en naar de inhoud gaan

Mislukte ambtenarenfusie eindigt met tekort van 211.000 euro

Geplaatst opdinsdag 29 december 2020 - 22:08

De mislukte ambtenarenfusie van Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht eindigt met een tekort van 211.000 euro.

Dat schrijft de Maastrichtse wethouder Jim Janssen in een brief aan de gemeenteraad.

Liquidatie
De drie steden wilden samen tot een gezamenlijk dienstencentrum Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL) komen. Begin dit jaar trokken de gemeenten samen de stekker uit het plan. Janssen schrijft in de brief dat onlangs de liquidatiebalans is opgemaakt. Daaruit blijkt dat een tekort van 211.000 euro resteert. Volgens Janssen wordt dit bedrag door de drie gemeenten gedeeld. Daarmee komt er definitief een einde aan de mislukte ambtenarenfusie.

Lees ook: Gemeenten trekken stekker uit gezamenlijk dienstencentrum

Kostenbesparing
In 2011 werden de eerste plannen gesmeed om de bedrijfsvoeringstaken samen te voegen. Vier jaar later, in 2015, werd het dienstencentrum opgericht. Het idee achter het Shared Service Center was dat het een flinke kostenbesparing zou moeten opleveren als ambtenaren van de deelnemende gemeenten samen in één gebouw zouden werken. In totaal ging het om 135 werkplekken.

Spionageaffaire
Als werkplek werd een kantoorpand naast het CBS-gebouw in Heerlen uitgekozen. Daar moesten de afdelingen inkoop, ict en personeels- en salarisadministratie worden gebundeld om kostenbesparing te realiseren. Met name ambtenaren van de gemeente Maastricht zagen een verhuizing naar Heerlen niet zitten. Uiteindelijk leidde dat tot een hoogoplopend en slepend conflict over de arbeidsvoorwaarden met het gemeentebestuur. Dat leidde uiteindelijk tot de spionageaffaire: het gemeentebestuur liet een bedrijfsrecherchebureau de mails doorlichten van zo'n veertig ambtenaren die kritisch waren over de gang van zaken rondom het SSC-ZL.

Lees ook: Rapport: Fouten gemaakt bij gezamenlijk dienstencentrum

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen