Overslaan en naar de inhoud gaan

Mislukte ambtenarenfusie eindigt met tekort van 211.000 euro

Geplaatst opdinsdag 29 december 2020 - 22:08

De mislukte ambtenarenfusie van Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht eindigt met een tekort van 211.000 euro.

Dat schrijft de Maastrichtse wethouder Jim Janssen in een brief aan de gemeenteraad.

Liquidatie
De drie steden wilden samen tot een gezamenlijk dienstencentrum Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL) komen. Begin dit jaar trokken de gemeenten samen de stekker uit het plan. Janssen schrijft in de brief dat onlangs de liquidatiebalans is opgemaakt. Daaruit blijkt dat een tekort van 211.000 euro resteert. Volgens Janssen wordt dit bedrag door de drie gemeenten gedeeld. Daarmee komt er definitief een einde aan de mislukte ambtenarenfusie.

Lees ook: Gemeenten trekken stekker uit gezamenlijk dienstencentrum

Kostenbesparing
In 2011 werden de eerste plannen gesmeed om de bedrijfsvoeringstaken samen te voegen. Vier jaar later, in 2015, werd het dienstencentrum opgericht. Het idee achter het Shared Service Center was dat het een flinke kostenbesparing zou moeten opleveren als ambtenaren van de deelnemende gemeenten samen in één gebouw zouden werken. In totaal ging het om 135 werkplekken.

Spionageaffaire
Als werkplek werd een kantoorpand naast het CBS-gebouw in Heerlen uitgekozen. Daar moesten de afdelingen inkoop, ict en personeels- en salarisadministratie worden gebundeld om kostenbesparing te realiseren. Met name ambtenaren van de gemeente Maastricht zagen een verhuizing naar Heerlen niet zitten. Uiteindelijk leidde dat tot een hoogoplopend en slepend conflict over de arbeidsvoorwaarden met het gemeentebestuur. Dat leidde uiteindelijk tot de spionageaffaire: het gemeentebestuur liet een bedrijfsrecherchebureau de mails doorlichten van zo'n veertig ambtenaren die kritisch waren over de gang van zaken rondom het SSC-ZL.

Lees ook: Rapport: Fouten gemaakt bij gezamenlijk dienstencentrum

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen