Overslaan en naar de inhoud gaan

Mishandeling agent: 'Daders namen zijn portofoon af'

Geplaatst opdonderdag 5 september 2019 - 12:38

De motoragent die woensdagavond werd mishandeld in Klimmen kon zijn collega's niet alarmeren omdat de daders zijn portofoon hadden afgepakt en weggegooid.

Dat zegt de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer tegen L1.Welbewust gehandeld
Volgens Schäfer werd de agent na een gewone verkeerscontrole plots aangevallen door de twee verdachten. "Ze hebben hem geschopt en geslagen. Hij was blij dat hij zijn helm op had." Wat de korpschef nog erger vindt, is dat de daders meteen de portofoon van de agent afpakten en weggooiden. "Zo kon hij zijn collega's niet oproepen." Hij moest ook zijn pistool beschermen zodat de daders dat niet konden afpakken.

Lees ook: Motoragent mishandeld door duo: verdachte op vlucht

Boos
Schäfer is boos en verontwaardigd over het incident. "Blijf met je handen van mijn mensen af", zegt ze in het interview. De Limburgse politiechef ziet al jaren dat er in Limburg veel geweld is tegen agenten, maar zegt dat de laatste tijd de intensiteit toeneemt. "Het is geen klap in een gevecht, maar hier zit een welbewust handelen van de daders in."

Klopjacht
Dat gebeurde volgens de politiebaas woensdagavond ook in Klimmen. De communicatiemiddelen van de agent werden afgenomen en daarna werd hij mishandeld. De agent loste vervolgens wel twee waarschuwingsschoten. De eerste verdachte kon worden aangehouden. Het gaat om een 53-jarige man uit Klimmen. De tweede verdachte is nog voortvluchtig, maar de politie kent zijn identiteit. "Wij staan op scherp om de tweede dader te pakken", zegt Schäfer.

Lees ook: Klopjacht politie op man die motoragent mishandelde

Taser
De landelijke politiechef Erik Akerboom eist inmiddels een taser voor alle agenten op straat. Met zo een stroomstootwapen zouden ze zich beter kunnen verdedigen. Ook Ingrid Schäfer sluit zich aan bij deze eis. "Een taser is heel belangrijk om collega's met een veilig gevoel de straat op te laten gaan, maar helaas doet de politiek er erg lang over. We hebben het al een jaar geleden op de agenda gezet."

Veiligheid
"Het gaat om de veiligheid van onze mensen", stelt Schäfer. "Maar er moet ook een signaal afgegeven worden dat mensen van hulpverleners af moeten blijven." De kritiek van agenten op straat dat de korpsleiding te weinig doet, begrijpt ze. "Die collega's moeten iedere keer de straat op en hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen", zegt ze. "Ze doen voorstellen voor bijvoorbeeld de invoering van een stroomstootwapen. Maar daar gebeurt niets mee."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen