Overslaan en naar de inhoud gaan

Mishandeling agent: 'Daders namen zijn portofoon af'

Geplaatst opdonderdag 5 september 2019 - 12:38

De motoragent die woensdagavond werd mishandeld in Klimmen kon zijn collega's niet alarmeren omdat de daders zijn portofoon hadden afgepakt en weggegooid.

Dat zegt de Limburgse politiechef Ingrid Schäfer tegen L1.Welbewust gehandeld
Volgens Schäfer werd de agent na een gewone verkeerscontrole plots aangevallen door de twee verdachten. "Ze hebben hem geschopt en geslagen. Hij was blij dat hij zijn helm op had." Wat de korpschef nog erger vindt, is dat de daders meteen de portofoon van de agent afpakten en weggooiden. "Zo kon hij zijn collega's niet oproepen." Hij moest ook zijn pistool beschermen zodat de daders dat niet konden afpakken.

Lees ook: Motoragent mishandeld door duo: verdachte op vlucht

Boos
Schäfer is boos en verontwaardigd over het incident. "Blijf met je handen van mijn mensen af", zegt ze in het interview. De Limburgse politiechef ziet al jaren dat er in Limburg veel geweld is tegen agenten, maar zegt dat de laatste tijd de intensiteit toeneemt. "Het is geen klap in een gevecht, maar hier zit een welbewust handelen van de daders in."

Klopjacht
Dat gebeurde volgens de politiebaas woensdagavond ook in Klimmen. De communicatiemiddelen van de agent werden afgenomen en daarna werd hij mishandeld. De agent loste vervolgens wel twee waarschuwingsschoten. De eerste verdachte kon worden aangehouden. Het gaat om een 53-jarige man uit Klimmen. De tweede verdachte is nog voortvluchtig, maar de politie kent zijn identiteit. "Wij staan op scherp om de tweede dader te pakken", zegt Schäfer.

Lees ook: Klopjacht politie op man die motoragent mishandelde

Taser
De landelijke politiechef Erik Akerboom eist inmiddels een taser voor alle agenten op straat. Met zo een stroomstootwapen zouden ze zich beter kunnen verdedigen. Ook Ingrid Schäfer sluit zich aan bij deze eis. "Een taser is heel belangrijk om collega's met een veilig gevoel de straat op te laten gaan, maar helaas doet de politiek er erg lang over. We hebben het al een jaar geleden op de agenda gezet."

Veiligheid
"Het gaat om de veiligheid van onze mensen", stelt Schäfer. "Maar er moet ook een signaal afgegeven worden dat mensen van hulpverleners af moeten blijven." De kritiek van agenten op straat dat de korpsleiding te weinig doet, begrijpt ze. "Die collega's moeten iedere keer de straat op en hebben het gevoel dat ze niet serieus worden genomen", zegt ze. "Ze doen voorstellen voor bijvoorbeeld de invoering van een stroomstootwapen. Maar daar gebeurt niets mee."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen