Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Minstens vier partijen nodig voor coalitie in Limburg

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 2:23

Ger Koopmans staat als lijsttrekker van de grootste partij in Limburg voor een zware opgave: hij mag het initiatief nemen in de coalitiebesprekingen. Koopmans zal minstens drie partijen moeten vinden die met het CDA willen samenwerken. De uitslag in Heerlen kan nog voor een kleine verschuiving zorgen, maar ook dan blijft de uitdaging groot.

De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt nog 20 van de 47 zetels. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper bij Statenverkiezingen

Van nul naar zeven
Zoals VVD-er Mark Verheijen al eerder op woensdagavond aangaf zou dat geen recht doen aan de ruk naar rechts die Limburg heeft gemaakt. De PVV heeft twee zetels verloren, maar Forum voor Democratie gaat van nul naar zeven. PVV-lijsttrekker Robert Housmans gaf al aan dat de standpunten van beide partijen nauwelijks verschillen, CDA-voorman Ger Koopmans sluit samenwerking met beide partijen niet uit. Maar om een coalitie over rechts te kunnen vormen komen de drie partijen één zetel tekort: samen hebben ze 23 zetels in het Limburgs parlement.

Meerderheid
De voor de hand liggende vierde partij is de VVD. Maar landelijk voorman Rutte was in de verkiezingscampagne van zowel FvD als PVV de kop van jut. De vraag is of de partij daar zonder meer overheen wil stappen. Ook Lokaal Limburg en 50 Plus kunnen de drie aan een meerderheid helpen. Probleem is dat de FvD nauwelijks een inhoudelijk profiel heeft, waardoor niet valt te voorspellen of de partijen elkaar inhoudelijk zullen vinden.

Gedoogkabinet
Een extra probleem is de bemensing van de FvD-fractie – nog los van de levering van gedeputeerden. Om ongelukken met de kersverse en veelal politiek onervaren provinciale vertegenwoordigers van de FvD te voorkomen, heeft die partij uitsluitend landelijk campagne gevoerd. L1 interviewde op de verkiezingsavond de nummer 7 op de Limburgse lijst van Forum, die heel eerlijk verklaarde er geen rekening mee te hebben gehouden in de Staten te komen. De grote vraag is wat voor vlees Koopmans in de kuip krijgt als hij met FvD in zee gaat. De ervaringen met het gedoogkabinet met de PVV in 2010-2012 liggen nog vers in het geheugen.

Minst waarschijnlijk
Een coalitie over links is mogelijk, maar het minst waarschijnlijk. GroenLinks heeft met vijf zetels flinke winst geboekt, maar komt met de PvdA, SP, Partij voor de Dieren én D66 niet verder dan 15 zetels. Om tot een meerderheid te komen zou tenminste het CDA moeten aanschuiven, waardoor een coalitie van maar liefst zes partijen zou ontstaan. Dat de SP al heeft laten weten zich voorlopig afzijdig te houden van de coalitiebesprekingen maakt de kans op vorming van een dergelijk samenwerkingsverband erg klein.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen